De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben bij de aanbesteding van het openbaar vervoer (ov) in Limburg de Spoorwegwet overtreden. 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dat maandag bekendgemaakt naar aanleiding van klachten van concurrent Veolia.

Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wil delen en te hoge prijzen vraagt voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. NS-dochter Abellio won de aanbesteding en mag vanaf 2016 het ov in Limburg verzorgen.

De NS is het niet eens met de uitleg van de ACM. De genoemde punten zijn volgens het bedrijf niet van invloed geweest op de aanbesteding in Limburg.

''Vervoerders zijn niet in al deze gevallen afhankelijk van de NS. Er zijn op de markt diverse goedkopere alternatieven beschikbaar zoals ruimtes in de buurt van het station of andere aanbieders van chipkaartvoorzieningen.''

Machtsmisbruik 

De NS meldde maandagochtend dat het bedrijf zich niet schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en geen boete krijgt. De ACM liet in een reactie weten dat het onderzoek naar machtsmisbruik nog niet is afgerond en dat er nog geen beslissing is genomen over het opleggen van een eventuele boete.

De ACM wil het definitieve besluit zo snel mogelijk bekendmaken.