Drie mensen die racistische teksten hadden geplaatst onder een selfie van international Leroy Fer worden bestraft. Ze krijgen een boete van 360 euro. Als ze niet betalen, dan moeten de verdachten voor de rechter komen.

Dat maakt het Openbaar Ministerie maandag bekend. De drie verdachten, woonachtig in de regio’s Den Haag, Rotterdam en Breda, zijn door de lokale politie-eenheden gehoord.

Fer plaatste in november een foto op Instagram van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. De foto werd later op Facebook geplaatst. Dat leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

In reacties op de foto werden de voetballers vergeleken met apen, slaven en Zwarte Pieten.

Fer

Fer is blij met de actie van het Openbaar Ministerie. "Het is een overduidelijk signaal aan iedereen dat dit soort kwetsende zaken gewoon niet kán. Niet binnen en ook niet buiten de lijnen", laat hij weten in een reactie.

Robin van Persie steunt Fer. "Ik ben verheugd dat dit is opgepakt en dat deze personen hier niet zomaar mee wegkomen", zegt de aanvoerder van Oranje.

"Zoals ik na onze laatste wedstrijd tegen Letland ook al aangaf, wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal en daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het 'gewone' leven mag dat ook niet zo zijn."