Tot afgelopen weekeinde een wolf werd gesignaleerd in Drenthe, was in ons land voor het laatst een wolf gezien in Heeze (Noord-Brabant) in 1897.

Het dier was in de eeuwen daarvoor met grote voortvarendheid in heel Europa bejaagd, deels omdat de wolf vee van boeren roofde en deels uit angst, omdat de dieren mensen zouden aanvallen en opeten.

Dat laatste is volgens wolvendeskundigen een fabel: wolven zijn banger voor mensen dan omgekeerd.

Een wolf leeft in een roedel. In hun tweede levensjaar gaan jonge wolven zwerven, op zoek naar een plek en een partner om een eigen roedel te stichten.

Beschermde soort

Nadat alle Europese landen in 1982 in het Zwitserse Bern de wolf tot beschermde diersoort hadden verklaard, is het dier bezig aan een opmars. In 2011 bleek bij waarnemingen in Duitsland dat daar al elf roedels leefden. Maar ook in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje komen weer wolven voor.

Zaterdag werd met een duidelijke foto uit Drenthe het eerste goede bewijs geleverd dat het dier nu ook in ons land rondloopt.

Wolvengebied

''Veel mensen die bang zijn voor wolven, maken tijdens hun vakantie wandelingen dwars door wolvengebied, maar de dieren zorgen er wel voor dat niemand ze ziet'', aldus ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt kan hij aanvallen om zichzelf te redden, maar om risico's te vermijden zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen.

Geschikte leefgebieden voor wolven in Nederland zijn gebieden waar ook zwijnen en reeën voorkomen. Dat Nederland te dichtbevolkt is voor de wolf, is volgens Linnartz onzin, aangezien de dieren in Oost-Europa aan stadsranden voorkomen.