De wolf is terug in Nederland: zaterdag is er een dier gesignaleerd in de provincie Drenthe. Het is 150 jaar geleden dat het dier in Nederland rondliep.
 

Dat laat het meldpunt Wolven in Nederland weten.

Zaterdag is hij gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen. Het meldpunt stelt dat dit de eerste wolf is waarvan zeker is dat hij zelfstandig vanuit Duitsland naar Nederland is gekomen.

Wolvendeskundige Leo Linnartz spreekt van een historische dag, omdat het zeker 150 jaar geleden is dat het dier voor het laatst in het wild in ons land was.

Op internet gaat de foto rond en hij twijfelt niet aan de echtheid. Dat komt doordat het dier dezer dagen ook net over de grens in Duitsland was gespot. ''Dit is de eerste in ons land met goed bewijs'', aldus de wolvendeskundige.

Niet agressief

Linnartz bevestigde aan het Dagblad van het Noorden al de authenticiteit van het dier. Hij is verbonden aan het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, dat is opgericht om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven naar ons land.

De expert noemt de terugkeer ''heugelijk nieuws''.  Volgens hem gaat het om een goed doorvoed, enigszins mollig exemplaar. De expert beklemtoont dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over de terugkeer van de wolf: hij gedraagt zich niet agressief. Wel roept hij mensen op niet te dicht bij te komen.

Ik zeg altijd spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden. Maar omdat hij in de loop der eeuwen heeft geleerd om mensen te mijden zal hij meestal proberen te vluchten'', vertelt Linnartz.

De wolf in Nederland

Bron: NU.nl© NU.nl/Jolien de Vries

Provincie

De provincie Drenthe liet weten blij te zijn met de komst van het dier. ''De wolf is een beschermd dier en is welkom in Drenthe. We houden zo goed mogelijk in de gaten waar het dier zich bevindt, omdat dit de eerste wolf sinds twee eeuwen is die in Nederland rondloopt'', aldus de provincie.

Het beeld tot nu toe is dat het geen schuwe wolf is. ''Hij slentert langs wegen is waarschijnlijk op zoek naar een bosrijke omgeving. Het dier trekt hierbij over grote afstanden naar nieuwe leefgebieden'', stelt de provincie Drenthe.

Beschermd

Enkele jaren terug was waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven. Maar beeldmateriaal was te vaag en dus hield men het erop dat het toen voor 95 procent zeker was dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen, bleek daar te zijn neergelegd.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars.