Bij Tilburg heeft een botsing plaatsgevonden tussen een passagierstrein en een goederentrein. In totaal raakten acht passagiers lichtgewond.

Dat meldt de Veiligheidsregio Middenwest Brabant. De rest van de passagiers is in veiligheid gebracht.

In de trein zaten circa veertig mensen. De meesten werden door de botsing door de trein geslingerd. De treinmachinist is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. Zeven mensen liepen kneuzingen op, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De meeste passagiers zijn inmiddels vertrokken.

Na de klap roken de passagiers in de wagon een vieze lucht en rende de brandweer door de trein. Omstanders zeggen dat door de gaslucht bovendien nog een politieagent op de brug boven het spoor onwel is geraakt.

Omroep Brabant meldt dat de goederentrein op het moment van het ongeluk stilstond voor een rood sein. De passagierstrein botste achter op de laatste wagon van de goederentrein. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ter plaatse.

Butadieen

De goederentrein bevat het brandbare butadieen, dat kortstondig lekte. Inmiddels is het lek voorlopig gedicht door middel van bevriezing. Butadieen is een koolwaterstofverbinding die vergelijkbaar is met benzine.

Er is een NL-alert uitgegaan met de mededeling dat mensen in de omgeving van het ongeluk ramen en deuren gesloten moeten houden. 

Zolang het lek in de goederentrein met butadieen nog niet definitief is dichtgemaakt, blijft de goederenwagon staan. De Veiligheidsregio weet niet hoelang het dichten van het lek gaat duren.

Treinverkeer

Reizigers werden verzameld op een parkeerplaats en vertrokken daarna zelf naar huis. De NS liet nog een bus komen voor de gestrande passagiers, maar dat bleek niet meer nodig.

Van en naar Tilburg rijden de hele avond en nacht geen treinen. Voor morgen is de situatie nog onzeker. Er worden bussen ingezet. De botsing gebeurde in de omgeving van het Reitseplein in Tilburg, waar ook de wegen zijn afgezet. 

Video: Eerste beelden van ongeluk

Op foto's lijkt het er op dat de treinen frontaal op elkaar zijn gereden, maar dat er geen sprake is geweest van een hoge snelheid.

Kijk hier voor de actuele situatie op het spoor.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze via NUfoto.