De Nederlandse Spoorwegen zijn het geweld tegen het personeel meer dan zat. 

Dat zegt directievoorzitter NS Reizigers Marjan Rintel vrijdag tijdens een spoedbijeenkomst met spoorpersoneel en bonden naar aanleiding van de ernstige mishandeling van een hoofdconducteur in de nacht van donderdag op vrijdag.

In een personeelsruimte bij station Hoofddorp werden de directe collega's van het 44-jarige slachtoffer bijgepraat.

De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen tegen de toenemende agressie tegen NS-personeel.

''Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel", sprak Rintel namens de vervoerder. ''Onze mensen moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen."

Zij zei dat tegenwoordig gemiddeld twee NS-medewerkers per dag met agressie of geweld worden geconfronteerd. ''Er moet iets gebeuren. Maar daar hebben we de politiek bij nodig."

Extra politie

De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie op stations, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Het spoorbedrijf, de vakbonden en de ondernemingsraden hopen op korte termijn met de betrokken bewindvoerders om de tafel te kunnen om tot extra maatregelen te komen.

Maat is vol

Evert Jan van de Mheen van CNV en zijn collega's van vakbonden FNV Bondgenoten en de VVMC zijn er helder over: de maat is vol. ''Geweld en agressie tegen NS-personeel is geen incident meer. Het is aan de orde van de dag. Mensen gaan met angst naar hun werk. Bang of ze 's avonds nog wel thuiskomen."

Er moet iets gebeuren tegen het geweld waar NS-personeel volgens de cijfers dagelijks aan blootstaat. Van de Mheen: ''Weer is er een collega het ziekenhuis in geslagen. En te veel mensen kijken weg. Ook de politiek."

Camera's

Ook de bonden menen dat de overheid in actie moet komen en snel werk moet maken van onder meer extra camera's op stations en het sluiten van de poortjes.

''Vorig jaar riepen we minister Opstelten al op tot meer veiligheidsmaatregelen. Maar helaas moeten we nu constateren dat daar niets van terecht is gekomen." VVMC vreest dat de agressie alleen maar zal toenemen. ''Als er nu niets gebeurt, is het volgende slachtoffer een dode."

Mansveld

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) liet eerder weten een afspraak van begin april met de top van de NS, Prorail en vakbonden te willen vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. 

"Blijf met je poten van NS-personeel af", zegt ze in een reactie. "Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel.''