Een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar mishandeld in de trein van Schiphol naar Hoofddorp.

Dat heeft de NS gemeld.

Het 44-jarige slachtoffer is met diverse breuken in haar gezicht naar een ziekenhuis gebracht, waar ze vrijdag wordt geopereerd.

Volgens de politie kan de vrouw zich niets meer herinneren van het moment van de mishandeling. Alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Omstanders zagen op het station van Hoofddorp rond dezelfde tijd iemand weglopen. In de buurt hebben agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Of hij iets met de mishandeling te maken heeft, wordt uitgezocht.

Afblijven

''Blijf met je poten van NS-personeel af.'' Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu en Infrastructuur) in reactie op de zware mishandeling.

''Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals treinpersoneel, is onacceptabel'', aldus Mansveld. Ze wil een afspraak van begin april met de top van de NS, Prorail en vakbonden vervroegen om zo snel mogelijk over de zaak te praten. Daar zullen ook de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken bij zijn.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) noemt de mishandeling van de conductrice ''ongehoord''. Dit ''gaat alle perken te buiten!'', twitterde ze vrijdag.

Geschrokken

FNV Bondgenoten, het CNV en de Vakbond voor Rijdend Personeel, VVMC, reageerden vrijdag geschrokken op de mishandeling in Hoofddorp. ''We zijn al langere tijd met NS over dit onderwerp in gesprek. We zijn geschokt door dit ernstige agressiegeval. Vakbonden zijn van mening dat de mate van agressie vraagt om andere maatregelen dan tot dusver.''

Directie en ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden willen op korte termijn in gesprek met de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). Doel is wat hun betreft dat de overheid extra veiligheidsmaatregelen neemt.