Drie mannen uit Eindhoven en Geldrop en twee vrouwen zijn begin deze week gearresteerd op verdenking van het witwassen van grote geldbedragen. 

De verdachten maakten vermoedelijk gebruik van fruitimportbedrijven in Eindhoven om hun criminele vermogen wit te wassen, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het onderzoek in deze zaak werd in april vorig jaar gestart, nadat er in de haven van Antwerpen een container met 436 kilo cocaïne werd onderschept.

Deze partij drugs met een straatwaarde van rond de 15 miljoen euro, kwam uit Colombia en had als eindbestemming een bedrijf dat fruit importeert. De Belgische douane vond de cocaïne in 320 pakketten in het dak van de container.

Fruitimport 

De 44-jarige hoofdverdachte uit Geldrop geeft leiding aan de fruitimportbedrijven, vermoedt het OM. Hij wordt verdacht van witwassen en het bezit van vuurwapens en munitie.

Bij de doorzoeking van zijn woning werden drie vuurwapens en munitie gevonden, waarvan één in de slaapkamer onder zijn kussen.

Zijn 33-jarige partner werd om dezelfde verdenkingen opgepakt. Bij een 50-jarige man vond de politie een hennepkwekerij van 224 planten. Bij de doorzoekingen van vier woningen en twee loodsen zijn vuurwapens, administratie, telefoons en gegevensdragers in beslag genomen.

Witwassen

Van een 49-jarige man uit Eindhoven en een 64-jarige vrouw uit Geldrop, denkt justitie dat zij het voor de andere verdachten mogelijk maakten dat er grote geldbedragen konden worden witgewassen. Zij zijn na verhoor weer vrij gelaten. Ook de 33-jarige partner van de hoofdverdachte is in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid gesteld.

De politie pakte vorig jaar al vier mannen in en bij een loods in het Brabantse plaatsje Rucphen op, omdat ze met de onderschepte partij cocaïne te maken zouden hebben.

Het ging toen om een man uit Barendrecht, een man uit Guatemala, een Nederlander van Colombiaanse afkomst zonder woon- of verblijfplaats en een Colombiaan uit Den Haag.