De schade die Feyenoord-supporters vorige maand in Rome hebben aangericht, bedraagt volgens Italiaanse berekeningen in totaal meer dan 8 miljoen euro.

De gemeente Rome maakt donderdag bekend dat haar schade ter waarde van circa 5,2 miljoen euro is berokkend.

Kort na de voetbalrellen schatten getroffen winkeliers en horecaondernemers hun schade al op zo'n 3 miljoen, door beschadigingen en inkomstenderving.

Alleen al de drie nodige reparaties aan de Barçaccia-fontein bij de Spaanse Trappen zullen 75.000 euro kosten. Daarnaast beschouwt de gemeente nu de 209.000 euro die voor de recente restauratie van het monument was uitgegeven, als ''compleet verloren'', aldus chef monumentenzorg Claudio Parisi Presicce donderdag in Italiaanse media.

De schade aan de waarde van het monument wordt geschat op 1,2 miljoen. De Bernini-fontein was getaxeerd op 60 miljoen euro, aldus Italiaanse media.

Imageschade

De imagoschade voor Rome, vooral door het verminderde veiligheidsgevoel, schat de gemeente op 3 à 4 miljoen euro. De komende maanden zal er in de gaten worden gehouden of er minder toeristen komen. Daarnaast is alleen al aan de gemeentelijke bussen voor 100.000 euro schade aangericht.

Voor de schoonmaak na de komst van de ''onbeschaafde Hollanders'' die wildplasten en afval achterlieten, heeft de gemeente 40.000 euro moeten uitgeven.

Spijtbetuigingen

Nederlandse spijtbetuigingen worden ondertussen gewaardeerd. Scholieren van het Gymnasium Celeanum in Zwolle, die ruim 3000 euro komen overhandigen die zij voor de reparatie van de Barcaccia-fontein hebben ingezameld, worden maandag ontvangen door maar liefst twee wethouders, Paolo Masini (Onderwijs en Sport) en Giovanna Marinelli (Cultuur).

Parisi Presicce zal de scholieren uit Zwolle op de Piazza di Spagna (Spanjeplein) persoonlijk de 108 beschadigingen aan de Barcaccia-fontein laten zien.

Behalve het Zwolse initiatief was er een benefietavond in Amsterdam, georganiseerd door de vereniging Wij zijn Romeinen, die 6.000 euro heeft opgeleverd. Nederlanders in Italië hebben met de actie Scusa Roma (Sorry, Rome) al 11.000 euro bijeengebracht.

Video: De rellen in Rome