Willem Holleeder (56) is donderdag veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De duur van de opgelegde celstraf is gelijk aan de duur van Holleeders voorarrest in deze zaak.

Dat heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald. 

Holleeder moet uiteindelijk negentig dagen de cel in omdat hij De Vries bedreigde tijdens zijn proeftijd, opgelegd in een andere afpersingszaak.

Hij had in een vorige afpersingszaak negen jaar cel gekregen en kwam in januari 2012 na zes jaar zitten voorwaardelijk vrij.

Vrijgesproken

Wel is Holleeder donderdag vrijgesproken van afpersing van de vroegere Hells Angels-voorman Theo Huisman wegens gebrek aan bewijs.  

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen verdachte Holleeder 1,5 jaar cel wegens afpersen en bedreiging in het omvangrijke Andes-proces.

Ook wilde het OM dat hij nog 1.095 dagen van de vorige veroordeling uit zou zitten, dat wordt nu negentig dagen.

Video: Willem Holleeder krijgt celstraf

Dick V.

Andes-hoofdverdachte en oud-vechtsporter Dick V. is donderdagmiddag veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. V. is schuldig bevonden aan diverse mishandelingen en afpersingen, waaronder het mishandelen van Holleeder. Het OM eiste 4,5 jaar cel. 

De rechter acht bewezen dat V. onderdeel uitmaakte van een criminele organisatie, die zich bezighield met witwassen en valsheid in geschrifte. 

Danny K.

De straf van mede-hoofdverdachte Danny K. viel hoger uit. Hij heeft 4,5 jaar cel opgelegd gekregen. Tegen hem werd 6,5 jaar cel geëist.

K. was vier jaar de leider van de criminele organisatie. De rechter acht dit bewezen op basis van afgeluisterde gesprekken. 

K. was naast witwassen van door hem zelf verdiend geld uit criminele activiteiten, ook betrokken bij bedreigingen. Verder is K. , net als V., schuldig bevonden aan een poging tot zware mishandeling van Theo Huisman.

V. en K. zouden een misdaadnetwerk, waar Holleeder volgens het OM deel van zou hebben uitgemaakt, hebben aangevoerd dat zich toelegde op onder meer witwassen en het plegen van geweld.

Video: Danny K. en Dick Vrij achter de tralies

Partner

Ook de partner van K., Angela van H., is donderdag veroordeeld tot zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Zij heeft met twee ex-vriendinnen van K. geprofiteerd van zijn criminele verdiensten, vindt de rechtbank. De vrouwen hebben zich daarom schuldig gemaakt aan witwassen.

De twee exen kregen donderdag ook celstraffen. Een van hen kreeg 1,5 jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk, de ander een half jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De vrouwen gingen onder meer van het geld op vakantie en reden in door K. betaalde auto's.

Zie ook: Holleeders lange loopbaan als zware crimineel

Video: Holleeder na zijn vrijlating