Hij mag het zelf in alle toonaarden ontkennen, voor het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat zwemleraar Jacob V. zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met leerlingen.

Voor de rechtbank in Haarlem eist de officier van justitie donderdag daarom drie jaar cel tegen de 29-jarige man uit Soest, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Volgens de aanklaagster is bewezen dat V., die werkte in zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid, zich heeft vergrepen aan achttien jonge kinderen door hen tijdens de lessen onzedelijk te betasten. In acht gevallen vroeg zij vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Aan de voorwaardelijke straf worden wat het OM betreft strikte voorwaarden verbonden. Zo wil de officier van justitie dat de rechtbank V. een proeftijd van tien jaar oplegt. In die tijd mag hij niet als zwemleraar aan de slag. Ook mag hij, vrijwillig of betaald, niet meer werken met kinderen onder de zestien jaar.

Enorme impact

De aanklaagster benadrukt dat het handelen van V. enorme impact heeft gehad op de kinderen, hun ouders en de gezinnen waarin zij leven.

''Veel ouders vragen zich af: 'Waarom? Waarom mijn kind?' Dan is het extra moeilijk te verteren als een verdachte bij wie zij hun kind in vertrouwen achterlieten niets zegt en geen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan."

Onderzoek

Gedurende het onderzoek wilde V., ook vervolgd voor het bezit van dierenporno, niet meewerken aan psychologisch onderzoek. Dat gold ook in de weken die hij doorbracht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Daardoor is er geen grond is voor een eventuele behandeling ''en is slechts een lange celstraf op zijn plaats", aldus de officier van justitie.

De advocaten van V. hekelden de bewijsvoering van het OM en vroegen de rechtbank alle verklaringen van de kinderen als bewijs uit te sluiten. Doordat zij hen zelf niet mochten ondervragen, was ''geen eerlijke taxatie" van de verhalen mogelijk. Zij claimden volledige vrijspraak.