Stuntman Mario D. (50) ontkent dat hij in 2010 tijdens een evenement in Asten een ongeluk heeft veroorzaakt met een zware dragracemotor. Het publiek werd volgens hem onder de voet gelopen in de drukte.

D. is bekend als de bestuurder van een monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen het publiek in reed. Daarbij kwamen drie toeschouwers om het leven.

Tijdens een verhoor onder ede bij de rechtbank in Den Bosch over het incident in Asten, vertelde hij donderdag dat de dragracemotor veel lawaai maakt. Bezoekers kwamen op het startgeluid af, maar deinsden terug toen ze de motor zagen.

Niet geraakt

D. reed met vijftig kilometer per uur over het gras, legde hij uit. ''Het kan dat ik met het stuur mensen heb geraakt maar ik ben niet over mensen heen gereden."

De stuntman had niet zo veel publiek verwacht. Hij ging ervan uit dat beveiligers de toeschouwers op afstand zouden houden. ''Ik ga ervan uit dat het goed gaat. De locatie was geschikt voor de act."

Zeven getuigen hebben echter onder ede verklaard dat stuntman D. wel met een zware dragracemotor in het publiek is gereden. 

Het getuigenverhoor vond plaats op initiatief van een 59-jarige vrouw uit Apeldoorn, die zegt dat ze door de dragracer is overreden en daar blijvend letsel bij heeft opgelopen. Ze wil de uitkomsten gebruiken in een rechtszaak over schadevergoeding.

Verrassingsact

De getuigen legden donderdag uit dat de stuntman in Asten werd aangekondigd als verrassingsact. Er werd omgeroepen dat de motor geen remmen had. Een 29-jarige toeschouwer uit Voorthuizen zag dat Doornink de macht over het stuur verloor en het publiek in schoot. ''Er was grote paniek.''

De organisator van het evenement herinnert zich dat Doornink de dragracer net had aangeschaft. Het was de bedoeling dat hij de motor stapvoets aan het publiek zou laten zien. ''Maar binnen een seconde trok hij het gas open. Hij kon de motor niet houden, begon te slingeren en reed het publiek in. Als hij zich aan de afspraak had gehouden was er niks aan de hand geweest. Het terrein was niet geschikt om te racen.''

Een 45-jarige toeschouwer uit Asten vertelde dat hij door het ongeluk een verbrand kuitbeen opliep. Het publiek reageerde woedend. ''Toeschouwers wilden hem lynchen'', zei een andere getuige.

Advocaat Jan Willem Koeleman van de vrouw concludeerde donderdag na afloop dat zowel de stuntman als de organisatie aansprakelijk is voor haar schade.

Video: Monstertruck rijdt in op publiek in Haaksbergen