De politie gaat de dood van de amazone Larissa Dumont opnieuw onderzoeken. De toen 25-jarige Dumont overleed in 1997. De politie concludeerde destijds dat dat kwam door een beet van haar paard. 

Publicaties van De Telegraaf zijn volgens de politie aanleiding om de zaak ''met de wetenschap van nu'' te bekijken.

Dumont's lichaam wordt hiervoor opgegraven en onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De politie stelt donderdag geen reden te hebben om aan te nemen dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen, maar wil er ''alles aan gedaan hebben om ook in het belang van de nabestaanden, duidelijkheid te krijgen over wat er die avond precies is gebeurd''.

De Telegraaf schrijft dat ze politiefoto's van het lichaam van Dumont hebben voorgelegd aan een forensisch patholoog. Die concludeerde dat er sprake geweest moet zijn van een misdrijf.

Talitha

Als de zaak van Dumont heropend wordt, dan moet dat ook gebeuren met die van Talitha uit Amsterdam. Dat vindt de advocaat van de nabestaanden van Talitha, Sébas Diekstra.

Talitha werd in 2013 dood gevonden op het spoor bij Heerhugowaard. De toedracht van haar dood is nog altijd onduidelijk. Het OM ziet geen aanwijzingen voor een misdrijf en doet geen verder onderzoek. Maar Diekstra stuurt donderdag nog een brief met de eis tot heropening van de zaak aan het College van procureurs-generaal en de nationale politie.

''Ook in het onderzoek naar de dood van Talitha zegt het OM geen aanwijzingen te hebben voor een misdrijf, maar hier doen zij geen nader onderzoek naar de toedracht'', aldus Diekstra.

Hij is van mening dat er ook nader onderzoek moet plaatsvinden bij heel wat andere zaken waar de exacte toedracht nog niet vaststaat en waar de families nog met vragen zitten over de dood van hun dierbaren. ''Ook hun nabestaanden willen duidelijkheid over wat er precies is gebeurd. En daar hebben ze recht op.''