Het Nederlands-Amerikaanse bedrijf Mylan levert geen stoffen voor executies in de Verenigde Staten. 

Het middel rocuronium bromide dat geleverd wordt aan Amerikaanse ziekenhuizen en groothandels, is bedoeld voor verdoving bij medische behandelingen.

Dit stelde Mylan woensdag in een reactie op een klacht die advocaat Bart Stapert dinsdag indiende. ''Mylan is het enige in de VS gereguleerde farmaceutische bedrijf dat weigert maatregelen te nemen om te voorkomen dat haar producten worden ingezet bij executies'', aldus Stapert. ''Andere bedrijven doen dit inmiddels wel.''

Mylan zegt dat het rocuronium bromide ''niet rechtstreeks aan gevangenissen levert''.

Ook is het bedrijf er niet van op de hoogte dat zijn product voor dodelijke injecties zou worden doorverkocht, aldus de woensdag uitgegeven verklaring. Mylan zelf verkoopt rocuronium bromide voor ''gebruik overeenkomstig de etikettering''. Dodelijke injecties behoren niet toe de ''toegestane'' gebruiksmogelijkheden die op het etiket staan, aldus het bedrijf.

Schending

Stapert diende zijn klacht in bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de Nederlandse jurist is betrokkenheid bij uitvoering van de doodstraf een schending is van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Rocuronium bromide is een spierverslapper die als tweede medicijn van een dodelijke cocktail wordt toegediend. De afgelopen jaren hebben zich meerdere malen problemen voorgedaan bij executies omdat een van de medicijnen niet goed werkte.