Enise B. had geen gedrags- of psychische problemen die kunnen verklaren waarom zij in februari vorig jaar samen met Antonio van der P. een gewelddadig spoor trok door Nederland. 

Dat zeggen deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) woensdag voor de rechtbank in Assen.

De vrouw (20) is zeven weken onderzocht in het PBC, waarvan vier samen met Van der P.

''Ze is een sterke vrouw die zich goed staande weet te houden'', verklaarden de deskundigen, die wel zeiden dat het onderzoek moeizaam was. ''De ene keer snauwt ze en het volgende moment is ze weer adorerend.''

Enise B. wilde in de rechtszaal niet reageren op de uitkomsten van het PBC-onderzoek, volgens haar advocaat Peter Plasman omdat ze vindt dat ''haar privacy al te veel is aangetast''.

Video: Slachtoffers boos door gebrek aan berouw

Weigering

Van der P. weigerde op zijn beurt mee te willen werken aan het psychiatrisch onderzoek in het PBC. Deskundigen kunnen daarom niet vaststellen of hij een persoonlijkheidsstoornis heeft of verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daden.

Van der P. verbleef zeven weken in het PBC. ''Maar we hebben hooguit tien minuten met hem gesproken'', zei een psychiater woensdag voor de rechtbank in Assen.

Wel werd duidelijk dat Van der P., een adoptiekind uit Brazilië, al jaren problemen heeft met alcohol en snel agressief kan zijn. Toen hij veertien jaar was, werd hij veroordeeld tot jeugd-tbs en bracht hij ruim zeven jaar door in allerlei instellingen.

Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo