Een politieagent in Harderwijk is geschort omdat de diender een gevonden portemonnee heeft gestolen. Ook is er een ambtenaar uit Ede om dezelfde reden op non-actief gesteld. 

Dat meldt het Vara-programma Rambam woensdag.

De makers van het programma hebben bij vijftien gemeentes in Gelderland gevonden portemonnees ingeleverd om het systeem van gevonden voorwerpen op de proef te stellen.

Bij elke gemeente werd een portemonnee, die zogenaamd gevonden was, ingeleverd. In totaal kwamen er vijf niet of leeg terug. Dat gebeurde bij de gemeentes Ede, Wageningen, Apeldoorn en Nijmegen. Er verdween bijna 640 euro aan geld.

Klacht

De burgemeester en politie van Nijmegen en Harderwijk willen geen commentaar leveren aan Rambam. Verschillende parlementariërs gaan Kamervragen stellen over deze kwestie. Minister Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) adviseert gedupeerden een klacht in te dienen bij de gemeente. 

Het is de vierde keer dat het Vara-programma dit onderzoek doet. Eerder werd al een ambtenaar uit Leiden geschorst voor diefstal van portemonnee met inhoud.