Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet de universiteit democratischer maken, de vertrouwensrelatie herstellen en een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de financiële situatie. 

Gebeurt dat niet voor vrijdag 16.00 uur dan volgen er nog meer acties, bijvoorbeeld door nog meer panden van de UvA te bezetten. Dat meldt een groep UvA-docenten die zich achter de studenten heeft geschaard die momenteel het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bezet hebben.

De docenten, die zich Rethink UvA noemen, hebben hun verklaring woensdag voorgelezen aan de bezetters in het Maagdenhuis. Ze hebben drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie langetermijnwensen.

''Wij steunen de studenten in hun eisen en delen hun behoefte aan meer transparantie en democratie’’, aldus een van de docenten. Zijn toespraak werd met luid applaus ontvangen door de aanwezigen in het Maagdenhuis.

Na de bijeenkomst in het Maagdenhuis gaan de bezetters naar het standbeeld Het Lieverdje op het Spui. "Neem je feestelijkheid mee, op het plein zorgen we voor vermaak en verrassingen", meldt De Nieuwe Universiteit. 

De Amsterdamse beweging De Nieuwe Universiteit riep universiteiten op woensdag te demonstreren voor meer inspraak. Studenten van verschillende universiteiten vullen deze actiedag vooral in met debatten over het beleid op hogescholen en universiteiten. 

Video: UvA-docenten dreigen met meer bezettingen

Bungehuis

Het studentenprotest begon bijna drie weken geleden met de bezetting van het Bungehuis, een pand van de UvA. Daar werd na ruim een week door de politie een einde aan gemaakt, een dag later drong een groep studenten het Maagdenhuis binnen.

Het probleem momenteel op veel universiteiten is volgens de bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen.

Eind jaren zestig werd dat pand ook bezet door boze studenten, en ook toen werd er meer inspraak in het beleid geëist.

Video: Studenten blij met steun docenten

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer

Video: Studenten bezetten Maagdenhuis door de jaren heen