Grote bedrijven vragen in groeiende mate patenten aan op natuurlijke eigenschappen van gewone groenten, zoals broccoli. 

Dat concludeert het televisieprogramma Zembla in de uitzending van woensdagavond.

De tien grootste groentezaadbedrijven ter wereld hebben op dit moment negentien patenten op natuurlijke eigenschappen van groenten. 132 patenten liggen op dit moment te wachten op goedkeuring van het Europese Octrooibureau, meldt Zembla.

Met patenten kunnen grote multinationals een monopoliepositie krijgen en vanuit die machtige positie kunnen ze de vrije toegang tot groentenmaterialen blokkeren. 

Monsanto

Zembla constateert dat de Amerikaanse multinational Monsanto, marktleider in genetisch gemodificeerde gewassen, op dit moment vijf patenten heeft op groenten en zestig patenten heeft aangevraagd: bijna de helft van alle aangevraagde patenten.

Het Zwitserse bedrijf Syngenta heeft op dit moment vier patenten op groenten, en 26 aanvragen. Het grootste Nederlandse groentezaadbedrijf is RijkZwaan, met drie patenten en 25 aanvragen. 

Dijksma

Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zegt in gesprek met Zembla verontrust te zijn over de patenten: "Ik vind het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening dreigt te worden geconcentreerd bij een paar multinationals. Ik vrees dat dit ten koste gaat van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid."

Monsanto reageert op het patent dat het bedrijf heeft op een broccoli met een extra lange steel: "We waren de eerste die het gelukt is om zo'n broccoli te ontwikkelen. Het is wettelijk toegestaan."

Dijksma wil "verdergaande wijzigingen" doorvoeren ten gunste van de kwekers. "Maar daarvoor is in ieder geval wijziging van de Europese regelgeving nodig", aldus Dijksma. "Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie volgend jaar zal ik initiatieven nemen om dit te bespoedigen", aldus Dijksma.