Het alcoholslot is niet feilloos gebleken. Sinds de start van het programma is bekend dat het niet alleen alcohol uit bijvoorbeeld glazen bier meet, maar ook alcoholische stoffen zoals dampen van ruitenwisservloeistof die in de auto kunnen hangen.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. Het alcoholslot meet dan de hoeveelheid alcohol in de adem van de automobilist.

De auto start niet als hij of zij te veel heeft gedronken. Die grens ligt bij 0,2 promille.

Het inbouwen van een alcoholslot kost zo'n 4.000 tot 5.000 euro. 

Waarschuwen

Om 'foute blaastesten’ te voorkomen waarschuwen het CBR en de leverancier van de sloten hiervoor. Dat gebeurt tijdens de cursus die alle deelnemers van het alcoholslotprogramma moeten volgen en wanneer het slot wordt ingebouwd.

Het is voor een bestuurder met een alcoholslot mogelijk om iemand anders te laten blazen. Maar om dat te bemoeilijken vraagt het apparaat tijdens de rit op willekeurige momenten om opnieuw te blazen.

De deelnemer moet de geregistreerde gegevens om de 46 dagen laten uitlezen bij een uitleesstation. Het CBR analyseert die data. De uitleestermijn kan worden verkort als bijvoorbeeld blijkt dat mogelijk met het apparaat is geknoeid.