Veel slachtoffers van het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. kunnen, ruim een jaar na de arrestatie van de twee, hun leven niet meer oppakken.

Ze hebben zich ziek gemeld op hun werk, lopen bij een psycholoog, slapen slecht, zijn nog steeds bang en hebben relatieproblemen gekregen.

Dat bleek woensdag op de derde zittingsdag tegen Van der P. en B. voor de rechtbank in Assen, die 's ochtends in het teken stond van slachtofferverklaringen.

De daden van Van der P. en B. waren gruwelijk en gewelddadig en hebben levenslange gevolgen voor hun slachtoffers, psychisch en lichamelijk, betoogden verscheidene advocaten.

Enkele slachtoffers waren, overmand door emoties, niet in staat om zelf een verklaring voor te lezen. Ook veel toehoorders in de rechtszaal lieten hun tranen lopen. Antonio van der P. en Enise B. keken hun slachtoffers in de rechtszaal bewegingsloos aan.

Video: Dit hebben Antonio van der P. en Enise B. op hun geweten

Nachtmerrie

Alle slachtoffers zeiden dat ''de nachtmerrie'' veroorzaakt door Van der P. en B. hun leven stuk heeft gemaakt. ''Er is een leven vóór de vrijheidsberoving en er is een leven ná de vrijheidsberoving'', zei de vrouw uit Enschede die op 24 februari 2014 samen met haar twee kleindochtertjes (10 maanden en 2,5 jaar) door het duo werd gegijzeld.

''Ik raad niemand aan een voorstelling van deze uren te maken. Als de geest het al redt, redt het hart het niet.'' De vrouw kreeg dezelfde avond een hartinfarct.

''Ik was zo sterk als een leeuw, kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht'', vertelde een slachtoffer dat in het Brabantse Lage Mierde urenlang vastgebonden in een badkuip lag in een vakantiewoning, onder bedreiging van een vuurwapen.

Uit balans

Het eerste slachtoffer van het duo, een man uit het Drentse Ruinen die op 10 februari vorig jaar kort werd ontvoerd, zei dat hij ''uit balans is gebracht en het ergste, met mij het hele gezin''. ''Mijn zoontje vraagt elke avond of de deur wel op slot is.''

''Zij hebben jaren van mijn leven gestolen. Hoeveel jaren komen daar nog bij?'' vroeg de vrouw wier man op een camping bij Enschede op 24 februari door Van der P. met een vuurwapen ''zonder blikken of blozen voor mijn ogen'' in de borst werd geschoten.

''Onze liefde was hecht, niets kwam er tussen. Nu is dat anders. Mijn man kan weinig meer hebben. Er staat een muur tussen ons waarop een slechte film wordt afgespeeld. Ik mis hem zo erg.''

Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo