Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven is van plan om het café van de harde kern van PSV te sluiten tijdens risicowedstrijden. 

De burgemeester heeft dat dinsdag gezegd in de gemeenteraad naar aanleiding van de ongeregeldheden na afloop van de voetbaltopper PSV-Ajax afgelopen zondag.

Nog voor het eind van de wedstrijd viel een grote groep agressieve bezoekers van het café bij het PSV-stadion acht agenten in burger aan. Het vermoeden bestaat dat het gaat om PSV-supporters met een stadionverbod of zonder kaartje die de wedstrijd niet of op televisie hebben gevolgd, vertelde de burgemeester.

De ME werd ingezet om de groep terug te drijven naar het terras van het café. De bereden politie voerde charges uit precies toen het stadion leegliep. ''Er moest ingegrepen worden'', aldus Van Gijzel.

Risicoduel

Het supporterscafé kan wat hem betreft open blijven voorafgaand aan wedstrijden, maar gaat dicht zodra er bij een risicoduel is afgetrapt, is het idee. Het supporterscafé werd twee jaar geleden ook al eens twee maanden gesloten naar aanleiding van rellen na afloop van een eerdere editie van PSV-Ajax.

Zodra het mogelijk is wil Van Gijzel de huidige 63 stadionverboden bij PSV omzetten in een gebiedsverbod.

Videobeelden

Vanwege betrokkenheid bij de rellen na afloop van PSV-Ajax werden zes mannen aangehouden. Vijf zitten nog vast. Een verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie rekent op meer aanhoudingen na bestudering van videobeelden.

De politie kreeg tot dusver elf klachten van onschuldige supporters die tijdens het verlaten van het stadion in het gedrang zijn gekomen. De burgemeester noemde dat buitengewoon vervelend. De klachten zullen serieus worden behandeld, zei hij.