Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat ex-PvdA'er Bert van der Roest een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf verdient, omdat hij de Utrechtse daklozenkrant voor tienduizenden euro's heeft bestolen. 

Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Utrecht. Van der Roest was penningmeester van de straatkrant.

Hoeveel geld de Utrechter in 2012 en 2013 in zijn zak heeft gestoken, bleef dinsdag onduidelijk. Van der Roest zei tegen de rechter dat hij ongeveer 22.000 euro verduisterde en dat hij dat bedrag vrijwel helemaal heeft terugbetaald.

Het bestuur van Straatnieuws zegt 43.000 euro te missen en het OM houdt het op zo' n 60.000 euro die is verdwenen.

Aanzuiveren

Van der Roest 'leende' vanaf 2012 geld uit de kas van het Straatnieuws. ''Ik voel me er nu heel schuldig over, maar toen voelde het als een soort van vanzelfsprekend. Ik zou dat geld namelijk weer aanzuiveren'', aldus de acteur. Hij was op dat moment bezig met een solovoorstelling over de ziekte van Alzheimer en verwachtte daar veel inkomsten van. Maar die bleven uit.

In 2013 was Van der Roest platzak. Hij haalde geld van de rekening van de daklozenkrant voor cafébezoek en buitenlandse vakanties. Bij een accountantsonderzoek liep hij tegen de lamp. Hij trof een betalingsregeling met de krant. Toen hij die niet nakwam, deed het bestuur van Straatnieuws alsnog aangifte.