Studenten van verschillende universiteiten vullen de 'nationale actiedag' woensdag vooral in met debatten over het beleid op hogescholen en universiteiten.

Studenten, docenten en bestuurders gaan met elkaar in gesprek over meer inspraak. 

De actiedag werd uitgeroepen door de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam. Alle universiteiten geven daar op eigen wijze invulling aan.

De beweging De Nieuwe Universiteit, opgericht door de Amsterdamse studenten, riep universiteiten in het hele land op te demonstreren voor meer democratie en inspraak van studenten. Geld zou een te grote rol spelen bij beslissingen van universiteitsbesturen. 

Gunnar de Haan, voorzitter van de studentenraad in Amsterdam, denkt echter niet dat de studenten woensdag de straat opgaan. "We zitten momenteel erg op de inhoud", zegt De Haan tegen NU.nl. "We denken niet dat dit het moment is om onze boodschap via een protest te verspreiden." De studenten willen volgens De Haan verder op de inhoud. 

In Amsterdam worden woensdag wederom lezingen en workshops georganiseerd, net als de afgelopen dagen.

Utrecht

De Nieuwe Universiteit in Utrecht geeft ook middels een debat gehoor aan de oproep.

De Utrechtse studentenunie Vidius juicht het initiatief toe. "Wij juichen het toe dat ook studenten in Utrecht op een constructieve manier gaan nadenken over hun universiteit of hogeschool en steunen deze bijeenkomst dan ook van harte."

Tijdens het debat in Utrecht wordt het 'rendementsdenken' en het 'ontbreken van een democratisch bestuur' van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht besproken.

Delft, Leiden en Nijmegen

Net als in Utrecht wordt ook in Delft een debat georganiseerd, laat een woordvoerder weten. Studenten en het College van Bestuur van de TU Delft zijn daarbij aanwezig.

In Leiden wordt woensdagochtend een 'benen-op-tafelgesprek' georganiseerd door het College van Bestuur. Daarvoor is de Leidse universiteitsraad, waar ook studenten in worden vertegenwoordigd, uitgenodigd. 

Het bestuur van Leiden zegt in het gesprek vooral te willen horen of hetgeen in Amsterdam leeft, ook in Leiden aan de orde is. "Voelen onze studenten zich wel serieus genomen?"

In Nijmegen staat woensdagavond een soortgelijk debat voor studenten en personeel op de planning. "Hoe zit het in Nijmegen? Hoe is het in Nijmegen gesteld met de medezeggenschap?", vraagt De Nieuwe Universiteit Nijmegen zich af.

Groningen

Volgens lokale media gaat de actiegroep De Nieuwe Universiteit Groningen woensdag wel de straat op. Met deze actie hopen de studenten meer steun te vinden voor democratie op de Rijksuniversiteit Groningen.

De Groningse studenten vinden dat de universiteit in het noorden van het land "steeds meer een leerfabriek wordt, die studenten steeds minder mogelijkheden voor inspraak biedt".

De Nieuwe Universiteit in Groningen laat weten de kwestie woensdag vooral bij de andere studenten onder de aandacht te willen brengen. Op maandag 9 maart houdt De Nieuwe Universiteit Groningen een vergadering over concrete actieplannen 'voor een democratische universiteit'.

Maagdenhuis

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), wordt sinds afgelopen woensdagavond bezet. Een dag eerder kwam er een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook in Amsterdam.

Zolang het bestuur van de UvA de eisen van de studenten niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken uit het Maagdenhuis. De UvA is voorlopig ook nog niet van plan het Maagdenhuis te laten ontruimen. Volgens een woordvoerder van de universiteit vinden er "vruchtbare gesprekken" plaats in het bestuursgebouw.

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer

Video: Studenten bezetten Maagdenhuis door de jaren heen