Antonio van der P. en Enise B., het misdaadduo dat vorig jaar februari rovend door Nederland trok, vinden dat de campinggasten in Enschede die hen probeerden te overmeesteren onnodig veel geweld hebben gebruikt.

Het tweetal werd op 24 februari 2014 betrapt toen ze hadden ingebroken in een caravan. Van der P. schoot daar één van zijn belagers met een vuurwapen in de borst.

Het tweetal verklaarde dinsdag voor de rechtbank in Assen dat de eigenaar van de caravan Enise B. ''twintig tot dertig keer heeft geslagen''. ''Dat vond ik laf van hem, zo'n grote man tegen zo'n klein meisje. Ik zag sterretjes, was bijna bewusteloos'', zei ze.

Om haar te redden en samen te kunnen vluchten, schoot Van der P. de man neer, verklaarde hijzelf. ''Dat ging impulsief, er was geen tijd om na te denken. Drie mensen vielen mij aan, dat vond ik beangstigend.''

Geen excuses

Volgens B. was het niet tot een schietpartij gekomen als er geen worsteling was geweest. B. zei het ''heel naar'' te vinden voor de slachtoffers, maar wil geen excuses maken. ''Dat vind ik goedkoop, slap. We hebben die keuzes gemaakt en wij nemen de verantwoordelijkheid.''

De twee waren naar Enschede, waar B. opgroeide, gegaan na hun vlucht uit het Brabantse Lage Mierde. Daar hadden ze enkele dagen eerder ingebroken in een vakantiewoning en werden toen ook betrapt.

In het huisje hield het duo vier mensen urenlang onder bedreiging vast. Op de camping bij Enschede wilden de twee een slaapplaats vinden en eten en drinken. ''We hadden al dagen nauwelijks geslapen, waren doodop en hadden honger.''

Wapens

Van der P. heeft tijdens de rooftocht en op de hielen gezeten door de politie tot twee keer toe een nieuw vuurwapen aangeschaft. Maar hij weigerde te vertellen hoe en waar. ''Daar geef ik geen antwoord op'', zei Van der P.

Tijdens de eerste beroving op 10 februari bij het Drentse Echten raakte Van der P. het pistool kwijt dat hij toen bij zich had. Na de ontvoering van een vrouw uit Meppel schafte hij een nieuw wapen aan. 

Het pistool dat werd gevonden in hun hotelkamer in het Duitse Schwerte, waar het duo op 26 februari door de politie in de boeien werd geslagen, bleek opnieuw een ander wapen.

Video: Dit hebben Antonio van der P. en Enise B. op hun kerfstok

Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo