Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, wordt op korte termijn nog niet ontruimd. 

Dat meldt de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag.

De studenten die het pand al dagenlang bezet houden, lieten op hun beurt weten niet van plan zijn op korte termijn te vertrekken.

"We merken dat er vruchtbare discussies plaatsvinden en dat er inspirerende bijeenkomsten worden georganiseerd", aldus Yasha Lange, woordvoerder van de UvA.

De studenten houden sinds woensdagavond het Maagdenhuis bezet uit protest tegen het beleid van het universiteitsbestuur. De studenten eisen meer inspraak. 

Video: Studenten bezetten Maagdenhuis

Veiligheid

"Als plaats voor debat gaat het goed, maar we hebben wel zorgen over het beheer en de veiligheid", zegt Lange. "Daarover gaan wij met de studenten in gesprek. Wij willen bijvoorbeeld niet dat kamers worden opengemaakt of dat het te druk wordt waardoor onveilige situaties ontstaan. Daarin vinden we elkaar: de studenten willen dat ook niet."

Eerder hielden studenten het Bungehuis, een gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen, anderhalve week bezet. De UvA stapte toen direct naar de rechter en eiste ontruiming van het pand. De politie kwam toen in actie en maakte een einde aan de bezetting.

Volgens Folia Web is dat met het Maagdenhuis nog niet gebeurd, omdat er in het dat gebouw geen onderzoek of onderwijs plaatsvindt.

'Onbevredigend'

Intussen hebben studenten van de UvA maandag een gesprek gehad met leden van het College van Bestuur (CvB). Studente Harriët Bergman, woordvoerster van de beweging de Nieuwe Universiteit, noemde het gesprek na afloop "onbevredigend''.

Volgens Bergman werd op kritische vragen geen antwoord gegeven of werd dit uitgesteld. "Ik kreeg van het bestuur als antwoord op mijn vraag 'daar ga ik graag met je over in debat'. Maar dat debat had juist nu gevoerd moeten worden, daarvoor is toch dit debatuur'', zei Bergman.

Het is de bedoeling dat de studenten vanaf deze week iedere week in gesprek kunnen gaan met het bestuur. Die zegde dit wekelijks gesprekuurtje toe toen een groep studenten het Bungehuis bezet hield.

De studenten hebben woensdag tot nationale actiedag uitgeroepen. Het is de bedoeling dat op die dag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten.

'Bezetters Bungehuis moeten paspoort tonen om spullen terug te krijgen' 

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer

Video: Studenten bezetten Maagdenhuis door de jaren heen