Antonio van der P. en Enise B., het stel dat een jaar geleden rovend door Nederland trok, hadden niet verwacht dat ze in Duitsland door de politie zouden worden aangehouden. 

B. zei maandag voor de rechtbank in Assen dat ze nauwelijks had meegekregen hoeveel commotie hun gewelddadige rooftocht teweeg had gebracht en de daaropvolgende klopjacht door de politie.

''Ik heb één keer iets op de radio gehoord'' zei Enise B. (20). ''Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht.'' Van der P. zei ook dat de arrestatie ''een verrassing'' was.

Van der P. en B. werden op 26 februari 2014 in het Duitse Schwerte, bij Dortmund, aangehouden. Ze waren herkend door de eigenaresse van een pizzeria nadat de politie hun foto's en namen had verspreid.

Het misdaadduo vind dat ze ''normaal'' zijn omgegaan met hun slachtoffers. ''Al klinkt dat misschien wat wrang. Maar we deden niet denigrerend ofzo'', verklaarde Van der P.

Geweld

Dat het duo tijdens de weken durende rooftocht nietsontziend geweld gebruikte, kwam omdat hun slachtoffers niet of onvoldoende meewerkten, zo bleek uit de verklaring van het tweetal.

''Dan was al het andere leed niet gebeurd. We wilden alleen maar wegkomen.'' Zo werd een 52-jarige vrouw in Meppel, bij wie het tweetal op 10 februari 2014 inbrak, door Van der P. twee keer met een mes gestoken omdat ze de pincode van de kluis niet wilde geven.

Enise B. bekende dat ze de vrouw met een steelpan op het hoofd had geslagen ''omdat ze hysterisch was en best wel aanvallend''.

''We hebben haar eerst gevraagd om rustig te blijven. Als ze dat had gedaan, had ik niet met die pan geslagen. Het was actie-reactie. Ik had niet de intentie om haar pijn te doen, we kicken niet op geweld. We probeerden haar gerust te stellen. We hebben ook medeleven betoond. We zijn in die zin niet onmenselijk.''

Video: Reactie Openbaar Ministerie

Gelijkwaardig

De Meppelse werd in de nacht van 10 op 11 februari in haar auto ontvoerd en gekneveld en gewond achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad. Onderweg werd zij ''gelijkwaardig'' behandeld, aldus het tweetal. ''Als ze drinken wilde, kreeg ze dat, als ze moest plassen, stopten we. We gaven haar een jas.''

Van der P. zei dat alles erop was gericht om uit de handen van de politie te blijven. ''Het was een situatie die ons overkwam.''

Video: Misdaadduo voor de rechter

Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo