De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten, hebben woensdag uitgeroepen tot nationale actiedag. 

Dat deden ze zondag tijdens een bijeenkomst, waarbij studentenbonden uit onder meer Nijmegen, Groningen, Utrecht, Rotterdam en Wageningen aanwezig waren. De bijeenkomst trok zo'n 200 mensen.

De studentenbonden uit de andere studentensteden sluiten zich grotendeels aan bij de demonstranten in het Maagdenhuis en pleiten ook voor meer inspraak bij bestuurlijke beslissingen van de universiteiten. Zo is ook in Leiden inmiddels een beweging opgericht die zichzelf de Nieuwe Universiteit noemt, net als de studenten in Amsterdam.

Het is de bedoeling dat woensdag op universiteiten in het hele land wordt gedemonstreerd voor meer democratie en inspraak van studenten op hun eigen universiteiten. Geld speelt een te grote rol bij veel beslissingen van universiteitsbesturen, vinden de studenten en ook een groep docenten.

Ontruiming

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam, wordt sinds woensdagavond bezet. Een dag eerder kwam er een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook in Amsterdam.

Zolang het bestuur van de UvA hun eisen niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken uit het Maagdenhuis, lieten ze zondag opnieuw eten. De UvA deed woensdagavond aangifte, maar het is niet bekend of het weer tot een ontruiming komt.

UvA-bestuursvoorzitter Louise Gunning deed donderdag een handreiking: één student wordt toegelaten in het bestuur. Dat besluit is voor de studenten niet genoeg.

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer