Twee van de drie veroordeelde hoofdrolspelers in de examendiefstal in 2013 op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam gaan een schadevergoeding betalen.

Dat heeft het ministerie van Onderwijs zondag bekendgemaakt.

Het ministerie is met de betrokkenen een schikking overeengekomen. Zij betalen ieder 4.800 euro. De derde verdachte, die de schikking niet wil betalen, moet voor de rechter komen.

Het bedrag ligt aanzienlijk lager dan de kosten die destijds zijn gemaakt voor onder meer het maken en verspreiden van een nieuw examen Frans. Het ministerie stelde eerder 86.000 euro te willen terugzien voor de extra kosten die het College voor Toetsen en Examens (CvTE) had gemaakt.

Na maanden van onderhandelen tussen het ministerie en de advocaten van de hoofdrolspelers betalen ze nu in termijnen ieder 4.800 euro in vier jaar tijd terug.

Kattenkwaad

Eind mei 2013 werd duidelijk dat bij Ibn Ghaldoun het vwo-examen Frans was gestolen. Eerder werd het examen integraal op internet geplaatst. Na politieonderzoek bij de school bleek dat maar liefst 27 examens waren gestolen: vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Daardoor moesten landelijk zo’n 17.000 leerlingen een vervangende eindtest afleggen. Advocaten van de elf verdachten die voor de rechter verschenen, deden de fraude af als "kattenkwaad".

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat in de onderhandelingen is geprobeerd zoveel mogelijk kosten op de hoofdrolspelers te verhalen. "Dit is het bedrag dat we eruit hebben kunnen slepen", aldus de woordvoerder.