De gemeente Terschelling heeft 155.000 euro betaald aan een klokkenluider om op te stappen. De accountant kaartte een boekhoudschandaal aan.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag.

De man zou melding hebben gemaakt van mogelijke financiële problemen rond een reorganisatie bij de gemeente.

De accountant is met buitengewoon verlof gestuurd, vlak nadat hij op verzoek van voormalig interim-burgemeester Rob Bats (VVD) weigerde een vordering aan te passen. Bats is in januari opgevolgd door Bert Wassink (GroenLinks).

Volgens de gemeente vertrok de man omdat hij niet goed functioneerde. Uit documenten in handen van de Volkskrant zou blijken dat de accountant het zwaar werd aangerekend dat hij meermaals kritiek uitte. Zijn kritiek is opgevat als een aanval op leidinggevenden.

De accountant zou in 2012 genoodzaakt zijn een tekort van 300.000 te dichten met geld uit de salarisbegroting van de gemeente. Bats heeft dit laten onderzoeken door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Geen bewijs

De onderzoekers vonden geen bewijs voor geschuif in de begroting, maar ze sloten het ook niet uit. Tijdens het onderzoek mochten ze niet met ambtenaren praten en niet alle stukken inzien.

Volgens een woordvoerder van de nieuwe burgemeester Wassink is de gebruikelijke procedure gehanteerd bij het vertrek van de accountant.

Rob Bats zou "om mensen te beschermen" de zaak geheim hebben willen houden.