In Amsterdam zijn opnieuw toeristen onwel geworden door witte heroïne die werd verkocht als cocaïne. Drie jonge Deense toeristen belandden daardoor in de nacht van woensdag op donderdag in het ziekenhuis.

De drie Denen van 21, 22 en 24 jaar hebben het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.

De politie heeft beeldmateriaal verspreid van de man die het spul vermoedelijk verkocht aan de Deense toeristen. Dat gebeurde op de Stadhouderskade, vlak bij het Leidseplein.

Het is de eerste keer sinds 25 november dat er weer incidenten zijn rond witte heroïne. Vorig jaar stierven drie Britse toeristen nadat ze witte heroïne hadden gesnoven waarvan ze dachten dat het cocaïne was. Zeventien anderen raakten onwel. Het opsnuiven van witte heroïne kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en acute ademstilstand.

Matrixborden

Amsterdam begon in oktober een grote waarschuwingscampagne met matrixborden, posters en folders om toeristen te waarschuwen, maar die werd in januari afgebouwd.

Nu begint de hoofdstad de grootschalige campagne opnieuw. De stad zet vrijdag al tien tekstkarren neer op de uitgaanspleinen en bij het Centraal Station. De komende dagen wordt dat aantal stapsgewijs uitgebreid.

Speciale teams delen folders uit op en rondom de uitgaanspleinen om ''lastig bereikbare, jonge budgettoeristen'' te waarschuwen en in cafés, coffeeshops, smartshops, hotels en hostels komen posters te hangen. Op korte termijn zijn bij dertig smartshops zelftests beschikbaar die vaststellen of er heroïne in het spel is.

Daders

De gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de GGD zien de gezondheid en veiligheid van Amsterdammers en de vele duizenden toeristen die de stad bezoeken ''als haar belangrijkste verantwoordelijkheid. Het voorkomen van nieuwe slachtoffers gaat in deze situatie vóór opsporing en gaat vóór eventuele negatieve effecten op het imago van de stad.'' Alle hulpverlenende instanties zijn geïnformeerd.

De politie zet nog steeds ''alles op alles'' om de dader(s) op te sporen. Het is nog onduidelijk of het bij de recente incidenten om dezelfde partij drugs gaat als vorig jaar.