De 27-jarige York M. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor onder meer het beschieten van het gerechtsgebouw in Amsterdam met een antitankwapen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt naar aanleiding van de uitspraak van het Hof Amsterdam. De straf is conform de eis van het OM.

Eerder werd M. door de rechtbank al veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Zijn handlanger, de 26-jarige Omar T., kreeg vrijdag van het Hof twee jaar cel opgelegd. Dat was aanmerkelijk lager dan de vijf jaar die de rechtbank hem eerder had opgelegd.

Raket

Het Hof acht het bewezen dat M. in september 2011 de raket heeft afgeschoten die het gerechtsgebouw zwaar beschadigde. Het projectiel sloeg in en ontplofte tegen een muur. Er raakte niemand gewond. 

Omdat de beschieting 's nachts plaats had, was er volgens de rechters geen sprake van levensgevaar voor mensen. In 'toren E' waar de raket insloeg was op dat moment niemand aanwezig.

Doodslag

Behalve voor de beschieting van het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg, is M. ook veroordeeld voor poging tot doodslag op een 17-jarige jongen in de Pijp in Amsterdam en verboden wapenbezit. M. beschoot de jongen van dichtbij met een pistool waardoor hij ernstig gewond raakte.

Volgens het Hof had medeverdachte Omar T. geen rol in het afschieten van de raket, maar was hij wel betrokken bij het voorhanden hebben ervan.