Drie schapenhouders zijn vrijdag voor de diefstal van ruim vierhonderd schapen in de Bommelerwaard veroordeeld tot celstraffen van 18 en 24 maanden.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de drie tussen juli en eind september 2012 bij negen andere schapenhouders hebben toegeslagen.

Een van de verdachte schapenhouders, een veertigjarige man uit Ochten, kreeg de hoogste straf. De rechtbank acht ook bewezen dat hij de buit witwaste door de schapen snel om te nummeren, door elkaar te mengen en te verspreiden over zijn eigen weides.

Bovendien had deze man ook acht gestolen landbouwvoertuigen, een geweer en nog een hennepkwekerijtje in Opheusden. De andere twee mannen waren broers van 29 en 30 jaar uit Ochten.

Bewijs

De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is voor de nachtelijke diefstallen: telefoongegevens laten zien dat verdachten ’s nachts in de buurt van de betreffende weides zijn geweest, sms-verkeer tussen de drie duidt op diefstal, hun voertuigen zijn op camera’s herkend en de ouders van de twee Ochtense broers maakten zich al zorgen dat hun zoons ’s nachts met de veewagen op pad gingen.

Een schapenscheerder viel het op dat de hoofdverdachte ineens veel schapen had waarvan hij wilde dat de roodgeverfde vacht zo snel mogelijk werd afgeschoren. Ook is met dna-onderzoek verwantschap vastgesteld met dieren van de bestolen veehouders.

De rechtbank neemt de drie kwalijk vreselijk veel boosheid en onrust te veroorzaken bij boeren die hun veestapels zorgvuldig hebben opgebouwd, terwijl weilanden ook nauwelijks verder tegen veediefstal te beveiligen zijn.