Saban B. is in Turkije veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden celstraf wegens vrouwenhandel en deelname aan een criminele organisatie.

Dat heeft de rechtbank van Istanbul vrijdagochtend bepaald.

B. werd eerder in Nederland veroordeeld en zat vast. Hij wist te vluchten naar Turkije toen hij in 2009 een week verlof kreeg om zijn kind te zien.

B. is ondanks zijn straf het komende half jaar gewoon nog op vrije voeten. Zijn advocaten denken dat het hoger beroep nog zeker een een half jaar op zich laat wachten en tot die tijd hoeft B. sowieso de cel niet in.

Netwerk

B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees (mogelijk zelfs 120) met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. Dat gebeurde voornamelijk op de Amsterdamse Wallen. 

Sinds zijn vlucht is B. uit handen van justitie gebleven en wist hij in Turkije geld te verdienen, onder meer met de exploitatie van een club in Antalya.

Tevreden

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt "zeer tevreden" te zijn met de uitspraak van de Turkse rechter. "Het OM heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Saban B. die tot zeven jaar en 9 maanden is veroordeeld zijn straf niet zou ontlopen door naar het buitenland te vluchten", zegt Herman Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

"Wanneer Saban B. zijn straf heeft uitgezeten, zou hij in theorie kunnen terugkeren naar Nederland. Sinds oktober 2008 is Saban B. aangemerkt als ongewenst vreemdeling. Mensen als Saban B. zijn voor wat ons betreft niet welkom in Nederland."

Pooier Saban B. wist steeds te ontkomen