Bij een actie tegen een criminele drugsorganisatie zijn vrijdagochtend drie verdachten aangehouden.

Een van de verdachten is de veertigjarige Amsterdammer Miloud B. die wordt beschouwd als de opdrachtgever voor de liquidatie van Gintas Macionis in Huijbergen een jaar geleden.

De twee andere verdachten uit Bergen op Zoom en Oost-Souburg worden verdacht van betrokkenheid bij de drugsbende. De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte, aldus een woordvoerder.

Aan de actie vrijdag werkten tweehonderd politiemensen mee. Op vijftien plaatssen in West-Brabant, Zeeland en Amsterdam werd gezocht naar drugs, wapens en geld. Er werd een wapen gevonden. In Putte werd een hennepkwekerij gevonden. Er werd bovendien beslag gelegd op twee huizen en enkele auto's.

Balkan

De 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen werd in februari op de oprit van zijn recreatiewoning in de Brabantse plaats door het hoofd geschoten. Voor de liquidatie werden vorig jaar al drie verdachten uit de Balkan opgepakt. Zij hebben waarschijnlijk bemiddeld, voorbereid en uitgevoerd.

De zaak tegen de verdachten kwam aan het rollen door de biecht van een andere betrokkene. Een man die in Duitsland in de gevangenis zit begon te vertellen dat hij bij de liquidatie aanwezig is geweest. Hij vertelde dat de liquidatie is uitgevoerd in ruil voor zes kilo amfetamine en 50.000 euro. Hij wees de 31-jarige Nermin B. aan als de schutter.

Gintas Macionis had een conflict met de vermeende opdrachtgever, een hennepcrimineel van Marokkaanse komaf. De ex-vrouw van het slachtoffer heeft hem aangewezen als de opdrachtgever.