Ian A. uit Alkmaar, die donderdag veroordeeld werd voor het verkrachten, mishandelen en bedreigen van Michelle Mooij, is nog op vrije voeten. 

De rechter bepaalde donderdag dat A. vier jaar de cel in moet wegens zijn daden, maar de politie kon hem donderdag niet vinden.

A. was niet bij de zitting van zijn zaak aanwezig. Volgens een woordvoerder van het OM wilde de politie A. thuis ophalen nadat de rechter het vonnis had uitgesproken, maar daar was hij niet, en ook niet bij zijn ouders.

De Alkmaarse vrouw overleed in januari 2010. Ze werd hangend aan een koord gevonden in haar woning. A. werd donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij haar dood.

'Onvoldoende recht'

Wel kreeg hij een jaar langer cel dan het OM had geëist. Volgens de rechtbank doet een gevangenisstraf van drie jaar "onvoldoende recht aan de aard en de ernst van de feiten" die A. pleegde. De rechtbank woog extra zwaar mee dat A. al eens eerder werd veroordeeld voor verkrachting, mishandeling en bedreiging van Michelle Mooij, en dat hij tegen adviezen in behandelingen niet afrondde en daarna ''in oude gewoonten" verviel.

De Alkmaarder ontkwam aan een veroordeling voor betrokkenheid bij de dood van zijn toenmalige vriendin, omdat het volgens de rechtbank niet mogelijk is de doodsoorzaak van Michelle Mooij ''onomstotelijk" vast te stellen. Het OM had al gevraagd A. op dit punt vrij te spreken.

Reactie vader

Voor haar vader Martin Mooij staat vast dat de vrijspraak het gevolg is van ''slecht onderzoekswerk" door politie en justitie direct na de dood van zijn dochter. In een reactie op de uitspraak zei hij ''blijer te zijn met de rechtbank dan met justitie". ''Dit is vooral genoegdoening voor de vreselijke momenten die Michelle met hem heeft moeten meemaken, niet voor haar dood", aldus zijn echtgenote.

De advocaat van A. ging donderdag tegen het vonnis in beroep.

Video: Advocaat Ian A. in hoger beroep

Video