Het bewijs tegen verdachte Jos de G. in de zaak over de dood van Nicole van den Hurk is door een contra-expertise naar de DNA-sporen niet verzwakt.

De Helmonder blijft daarom in zijn cel. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag geoordeeld.

Tbs’er Jos de G. (47) werd ruim een jaar geleden aangehouden voor de verkrachting en de dood van de 15-jarige Eindhovense, inmiddels meer dan negentien jaar geleden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond zijn DNA in sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden.

Vanwege twijfels over de kracht van de sporen werd op verzoek van de verdediging nader onderzoek uitgevoerd. Advocaat Job Knoester meent dat het bewijs tegen Jos de G. door de uitkomsten zwakker is geworden.

Hij vroeg daarom donderdag om vrijlating. Volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven zijn er juist meer aanwijzingen voor de betrokkenheid van de verdachte Helmonder.

Opvallend

De rechtbank noemt het opvallend dat de advocaat en de aanklager verschillende conclusies trekken. De rechter benadrukt dat het gaat om voorlopige resultaten en is het eens met de officier van justitie dat het bewijs niet is verminderd, aldus de uitspraak donderdag.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.