De politie heeft in de aanloop naar de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma achttien arrestaties verricht in Rotterdam. Het gaat om één Italiaan en zeventien Nederlanders.

Of de Nederlanders allemaal Feyenoord-fans zijn, is onduidelijk. Dat stelt een woordvoerder van de politie donderdag.

De aanhoudingen zijn op verschillende plekken in het centrum van Rotterdam verricht. De mensen zijn opgepakt voor het gooien van vuurwerk, vechtpartijen, het niet voldoen aan een vordering of vanwege het gebrek aan een identiteitsbewijs.

De politie zegt dat het flink druk is in Rotterdam en dat agenten vooral bezig zijn met voorkomen van ongeregeldheden.

Een groep Roma-fans die het Oude Haven-gebied wilde verlaten, werd door agenten tegengehouden. De supporters werden eerder vanaf het Centraal Station in Rotterdam naar het horecagebied doorverwezen, om vanaf daar met pendelbussen naar het stadion te worden vervoerd.

Vechtpartij

In Rotterdam liep het onder meer uit de hand op de Rochussenstraat. Drie mensen raakten bij een vechtpartij lichtgewond. Een man is "onder stevig verzet" aangehouden, meldt een Rotterdamse wijkagent.

De straat is korte tijd gestremd geweest. Een groep Roma-fans is vanaf die plek onder begeleiding naar de Oude Haven gebracht.

Trein

Fans van van de Italiaanse voetbalclub AS Roma zijn donderdagavond met een speciale trein vertrokken van Amsterdam Centraal naar De Kuip in Rotterdam.

Aan boord waren ongeveer vierhonderd fans van de Romeinse club. Ze werden begeleid door veiligheidspersoneel van de NS, leden van de Mobiele Eenheid en politie.

Het vertrek van de voetbalsupporters verliep in een gemoedelijke sfeer. De massaal aanwezige politie hoefde daar niet in te grijpen.

Amsterdam

Eerder op donderdag zijn twee bussen met 83 supporters van AS Roma op basis van een noodbevel uit Amsterdam geweerd. Dat meldde een woordvoerder van de politie.

De politie kreeg een seintje van de marechaussee dat in de middag een vliegtuig was geland op Schiphol met de harde kern van supporters van de Italiaanse club.

Twee bussen wilden naar Amsterdam rijden, maar werden op de snelweg tegengehouden. Burgemeester Eberhard van der Laan vaardigde een noodbevel uit, waarop de bussen onder politiebegeleiding naar een politiebureau in Rotterdam zijn gereden.

De fans hebben zich volgens de politie niet misdragen, maar waren niet welkom in Amsterdam. Tot kort voor het begin van de wedstrijd moesten de supporters op het bureau blijven.

Feyenoord

Donderdag vindt de wedstrijd Feyenoord-AS Roma plaats in De Kuip in Rotterdam. Er is Feyenoord veel aan gelegen dat de supporters zich donderdag voorbeeldig gedragen in de thuiswedstrijd in de Europa League.

De clubleiding heeft de fans op de website opgeroepen zich positief te laten gelden, naar aanleiding van de ongeregeldheden vorige week in Rome.

De wedstrijd begint donderdag om 21.05 uur. De winnaar plaatst zich voor de achtste finales van de Europa League.

Video: Politie verricht 18 aanhoudingen in Rotterdam

Video