Veertig demonstranten die vorig jaar werden opgepakt tijdens de nucleaire top in Den Haag worden niet bestraft.

Het Openbaar Ministerie had ze een boete gegeven, maar de betogers vochten die met succes aan. De kantonrechter verklaarde justitie donderdag niet-ontvankelijk. Daardoor gaan ze allemaal vrijuit.

De veertig demonstranten wilden in maart van station Den Haag Centraal naar het terrein van de top lopen. Dat was verboden. Ze wilden een brief aan de wereldleiders geven. Op het plein voor het station werden ze gearresteerd.

Volgens advocate Ineke van den Brûle heeft het OM er een rommeltje van gemaakt. ''Ze kregen eerst een boete van 150 euro. Vervolgens bleek dat het 370 euro was", zegt ze.

"Daarna zou het worden teruggebracht naar 150 euro, maar in plaats daarvan kregen ze een dagvaarding om voor de rechter te komen."

Gearresteerd

Bij het protest werden in totaal ongeveer zestig mensen gearresteerd. Een deel daarvan werd überhaupt niet vervolgd. Bij anderen is het niet duidelijk op welke manier het OM het heeft afgehandeld.

''Justitie maakte niet duidelijk waarom dat verschil er was. Dan behandel je verschillende verdachten op een verschillende manier, zonder goede reden'', aldus Van den Brûle.

Politie

De advocate is ook kritisch over het politieoptreden op die dag. ''Een jonge jongen was op de fiets op weg naar school en stond op de stoep even naar de demonstratie te kijken. Hij werd ingesloten en meegenomen. Vijf andere jongens en meisjes deden ook niet mee, ze stonden uit belangstelling in het publiek, maar werden wel gearresteerd.''

Ze vindt het dan ook een smet op het blazoen van de gemeente. ''Dit zijn voornamelijk mensen van hoge leeftijd. De gemiddelde leeftijd lag rond de zeventig, er waren mensen van boven de tachtig bij. Allemaal mensen die een vreedzaam protest wilden laten horen.''

Het Openbaar Ministerie ''overweegt serieus'' in beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. ''We herkennen ons niet in het geschetste beeld'', aldus een woordvoerster.