Vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie en de politie zijn woensdag en donderdag in Rome geweest om informatie in te winnen en hun Italiaanse collega's te helpen bij het onderzoek naar de rellen voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord van vorige week.

De instanties uit beide landen hebben gegevens uitgewisseld en ook zijn afspraken gemaakt over nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Italiaanse opsporingsinstanties. Dat meldt het OM donderdag.

Zowel in Rome als in Rotterdam wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de ongeregeldheden die hebben plaatsgevonden in Rome. De samenwerking is er onder meer op gericht om de daders van het geweld te identificeren en te vervolgen.

Het Nederlandse OM en de politie hebben de Italianen onder meer om beeldmateriaal gevraagd.

Video: Feyenoord-fans rellen in Rome

Europa League

Donderdag vindt de wedstrijd Feyenoord-AS Roma plaats in De Kuip in Rotterdam.

Er is Feyenoord veel aan gelegen dat de supporters zich donderdag voorbeeldig gedragen in de thuiswedstrijd in de Europa League.

De clubleiding heeft de fans op de website opgeroepen zich positief te laten gelden, naar aanleiding van de ongeregeldheden vorige week in Rome.

Frustratie

De club beseft dat er onder een deel van de achterban flinke frustratie is, vanwege het soms hardhandig optreden van agenten, ook tegen supporters die zich voorbeeldig gedroegen.

''Dit wetende roept Feyenoord een ieder op ondanks breed levende boosheid hierover zich aanstaande donderdag voorbeeldig te gedragen, zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oploopt.'' 

Het afsteken van vuurwerk en fakkels en kwetsende spreekkoren wordt door Feyenoord dan ook ten strengste afgeraden.

Rustig

Het is donderdag halverwege de middag nog rustig in de Oude Haven in Rotterdam. Die plek is ingericht voor de fans van AS Roma. 

Even voor drie uur hebben niet meer dan enkele fans van AS Roma zich verzameld. Politie en pers zijn in groten getale aanwezig. Een fan van AS Roma die demonstratief zijn clubsjaal omhooghield, werd direct omsingeld door fotografen. De horecagelegenheden in de Oude Haven zitten nog niet vol.

De Italiaanse supporters die aankomen op het Centraal Station van Rotterdam worden doorverwezen naar het horecagebied, om vervolgens met pendelbussen naar het stadion vervoerd te worden. De wedstrijd begint donderdag om 21.05 uur. De winnaar plaatst zich voor de achtste finales van de Europa League.