De 31-jarige Ian A. uit Alkmaar is donderdag veroordeeld tot vier jaar cel wegens de verkrachting, mishandeling en bedreiging van de 24-jarige Michelle Mooij in januari 2010. Hij is volgens de rechter echter niet betrokken geweest bij haar dood.

Volgens de rechtbank in Alkmaar is de doodsoorzaak van de Alkmaarse ''niet onomstotelijk' vast te stellen.

Twee weken geleden vroeg het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank al A. vrij te spreken voor betrokkenheid bij de dood van Michelle Mooij.

De gevangenisstraf van vier jaar is wel een jaar langer dan de aanklaagster twee weken geleden eiste. Volgens de rechtbank deed die eis ''onvoldoende recht aan de aard en de ernst van de feiten" die A. pleegde.

Gewoonten

De rechtbank woog extra zwaar mee dat A. al eens eerder werd veroordeeld voor verkrachting, mishandeling en bedreiging van Michelle Mooij, dat hij tegen adviezen in behandelingen niet afrondde en daarna ''in oude gewoonten" verviel. Michelle Mooij werd op 17 januari 2010 hangend aan een koord in haar woning gevonden.

Voor haar vader Martin Mooij staat vast dat de vrijspraak het gevolg is van ''slecht onderzoekswerk" door politie en justitie direct na de dood van zijn dochter.

In een reactie op de uitspraak zei hij ''blijer te zijn met de rechtbank dan met justitie". ''Dit is vooral genoegdoening voor de vreselijke momenten die Michelle met hem heeft moeten meemaken, niet voor haar dood", aldus zijn echtgenote.

Hoger beroep

A.'s advocaat Vasco Groeneveld tekende direct na de uitspraak hoger beroep aan namens zijn cliënt. A. zelf was niet aanwezig. Zijn celstraf gaat in opdracht van de rechtbank direct in.

Raadsman Richard Korver, die de beide ouders van Michelle Mooij vertegenwoordigde, zei te hopen dat het hoger beroep aanleiding is voor nieuw onderzoek in de zaak, bijvoorbeeld door een gespecialiseerd coldcaseteam.

Volgens Groeneveld is A. daar niet bang voor. ''Hij is onschuldig. De afgelopen vijf jaar is in deze zaak bovendien ongeveer elke steen in Alkmaar omgekeerd. Daar is niets uit naar voren gekomen."

Video: Advocaat Ian A. in hoger beroep

Video