De erkenning van zwemschool Juf Angela in Oosterhout is ingetrokken, omdat er valse zwemdiploma's werden uitgegeven. 

Het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) kreeg sinds vorige week driehonderd klachten van ouders van leerlingen van de zwemschool.

Het NPZ zegt donderdag dat kopieën van diploma's werden uitgegeven. Op het diploma ontbreekt het unieke nummer en een hologram.

De politie laat donderdag weten dat er tot dusver tientallen ouders aangifte hebben gedaan wegens valsheid in geschrifte.

Sollicitatie

Een officieel zwemdiploma kan van belang zijn bij een sollicitatie bij bijvoorbeeld de politie of brandweer, aldus het NPZ. Voor zover bekend is het niet vaker gebeurd dat een zwemschool diploma's kopieerde.

Het gebeurt ook niet vaak dat de erkenning van een zwemschool wordt ingetrokken.

NPZ geeft jaarlijks 400.000 ABC-zwemdiploma's uit. Ongeveer twaalfhonderd zwemscholen zijn erkend. Ze betalen een paar euro per officieel diploma.

Tijdelijke oplossing

De zwemschool laat weten dat diploma's als tijdelijke oplossing werden gekopieerd vanwege problemen bij het printen. Juf Angela zegt dat honderdvijftig valse diploma's per ongeluk tussen de echte terecht zijn gekomen.

''Het is niet opgevallen. Het was niet uit winstbejag maar om het kind niet met lege handen te laten staan bij het afzwemmen. Achteraf stom natuurlijk'', schrijft de school in een verklaring.

Valse diploma's kunnen bij het NPZ worden ingewisseld, vertelde een woordvoerster donderdag. Het NPZ is op zoek naar een oplossing voor leerlingen van de zwemschool die binnenkort moeten afzwemmen.