Studenten houden het Maagdenhuis in Amsterdam donderdagmiddag nog altijd bezet. Dit ondanks de toezegging van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een student-lid aan het College van Bestuur (CvB) toe te voegen. 

Tijdens een persconferentie van Humanities Rally en de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen werd duidelijk dat de studenten de toezegging van het CvB "als een eerste handreiking" zien en "als een basis om verder te onderhandelen". Dat meldt Folia Web donderdag. 

De studenten zijn echter niet van plan om uit het Maagdenhuis te vertrekken. "Men eist nog steeds een democratisch gekozen bestuur van de universiteit en vindt een student-assessor niet voldoende."

Het is nog niet bekend wie deze student is en hoe deze benoemd of gekozen gaat worden. In een reactie stelt Humanities Rally "sceptisch te zijn of dit studentenlid in staat zal zijn het beleid significant te beïnvloeden. Wij blijven ons inzetten voor verdere vormen van democratisering en decentralisering van de universiteit".

Meer inspraak

Bestuursvoorzitter Louise Gunning laat in een reactie weten dat de student ook mee doet met de collegevergaderingen. "De raad van toezicht en decanen hebben hiermee ingestemd." 

Meer inspraak in het bestuur was een van de eisen van de studenten die al bijna twee weken panden van de universiteit bezetten. 

Gunning weet niet hoelang de bezetting van het Maagdenhuis gaat duren. "Ik zou het heel vervelend vinden als het weer tot een ontruiming moet komen. Misschien gaan ze weg nu ze deze toezegging hebben gekregen."

Ook komt er extra geld voor geesteswetenschappen en krijgen de kleine talenstudies extra tijd om hun levensvatbaarheid te bewijzen. Humanities Rally spreekt van "een mooi begin". 

Dagprogramma

De studenten hadden voor donderdag een dagprogramma georganiseerd. Zo werd om 9.00 uur een "ochtendcollege" gegeven door een literatuurwetenschapper.

Woensdagavond rond 19.30 uur vielen de studenten na een vreedzame protestmars het bestuurscentrum van de UvA in door de deur in te trappen. Het bestuur van de UvA deed woensdagavond laat aangifte tegen de bezetters. 

De studenten lieten donderdagochtend weten medewerkers niet te verhinderen het pand te betreden. "Wij houden de deur open voor iedereen die meer wil weten, mee wil praten, mee wil denken of mee wil werken."

Video: Reactie student in Maagdenhuis

Debatmarathon

Gunning spreekt donderdag van "een heftig debat gisteravond". 

Ze zei eerder dat het debat donderdag wordt voortgezet, "ook met de studenten en de medewerkers die niet in het Maagdenhuis zitten".

"De punten die zij vanmiddag inbrengen, gaan we met elkaar tijdens een debatmarathon verder uitdiepen. De uitkomsten daarvan zijn wat ons betreft niet vrijblijvend. Ik hoop en verwacht dat we uiteindelijk die onderwerpen die breed gedragen worden, aan kunnen pakken", aldus Gunning. 

Donderdagavond van 17.00 uur tot 19.00 uur gaat het debat met het CvB in het Maagdenhuis verder.

Bezetting Maagdenhuis

In het Maagdenhuis in Amsterdam zijn de bezetters donderdag in rust ontwaakt, na de rumoerige bezettingsactie woensdagavond. © ANP
Studenten beschrijven in de centrale hal spandoeken tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. © ANP
Studenten hangen een spandoek op in het Maagdenhuis. © ANP
Studenten tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. Zij trapten de deur van het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in na een protestmars vanuit het Bungehuis. Daar hielden de studenten zich eerder op omdat ze meer democratie willen binnen de universiteit. Ze eisen dat het universiteitsbestuur aftreedt. © ANP
Een student slaapt tijdens de bezetting van het Maagdenhuis. © ANP
Studenten bezetten na een lange nacht nog steeds het Maagdenhuis. © ANP
De studenten willen de hele donderdag nog blijven. © ANP
Burgemeester Eberhard van der Laan arriveerde tegen middernacht in het gebouw. © ANP
Demonstrerende studenten zijn op het Spui in Amsterdam het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam binnengevallen. Dat gebeurde na een protestmars door de stad. © ANP
Het gaat om tussen de twee- en driehonderd actievoerders. De studenten voeren onderling overleg of ze willen blijven of het gebouw te verlaten. © ANP
Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA in gesprek met demonstranten in de hal na het binnenvallen van het Maagdenhuis in Amsterdam. © ANP
Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft herhaald dat ze in overleg wil treden, maar alleen als de studenten beloven te vertrekken. © ANP
Van der Laan bevestigde dat er een "vreedzame uitzetting" komt zoals in het Bungehuis, maar wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk. © ANP
Volgens de organisatoren liepen woensdagavond meer dan duizend studenten, docenten en sympathisanten mee in een protestmars langs verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam. © ANP
Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs. De mars begon even na 17.00 uur voor de deur van het dinsdag ontruimde Bungehuis van de UvA. © ANP
Een uur later kwam de stoet, na een luidruchtige tocht over het Singel, onder luid gejuich aan bij het Maagdenhuis dat nu is bezet. © ANP
De door vijf studentenorganisaties georganiseerde protestmars ging woensdag om 17.15 van start vanaf het Bungehuis. © NU.nl/Hanne Spelt
De studenten willen dat het bestuur van de universiteit per direct aftreedt. © NU.nl/Ingo Mettes
Ook willen ze een nieuw bestuur dat democratisch is gekozen door studenten en docenten, en ze willen referenda over belangrijke besluiten. © NUfoto/Hanne Spelt

Jet Bussemaker

Donderdagmiddag om 14.00 uur hebben de studenten een gesprek met minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gehad. De bewindsvrouw wilde hun kant van het verhaal horen. Folia Web meldt dat het gesprek voor de studenten is uitgelopen op een teleurstelling.

"Er werden geen toezeggingen gedaan en er verandert niets", zegt Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond. "Het enige waar we het over eens zijn geworden is dat de bestuurscultuur, zoals die nu op universiteiten heerst, geen goede borging voor inspraak biedt. Daar wilde de minister echter geen conclusies aan verbinden."

Geluisterd

Een van de bezetters zegt juist: "Voor het eerst hebben we het idee dat er naar ons geluisterd is". Bussemaker "herkent'' een aantal protestpunten van de studenten. Maar een bezetting vindt ze niet het juiste middel. Dialoog is dat wel. Ze ziet meer in "stap voor stap samen optrekken en waar nodig verbeteringen aanbrengen.''

Bussemaker had de studenten uitgenodigd op haar ministerie in Den Haag. Het ging om een delegatie van De Nieuwe Universiteit (DNU). Dat is de groepering die het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), dagenlang bezet heeft gehouden.

Ook vertegenwoordigers van de LSVB en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) waren bij het gesprek met Bussemaker aanwezig.

De minister had de studenten woensdag al uitgenodigd voordat tientallen studenten 's avonds het Maagdenhuis binnen vielen, aldus de woordvoerder.

Ontruiming

De driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) zal donderdag een besluit nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis op het Spui. Burgemeester Eberhard van der Laan sprak rond middernacht in het gebouw met de studenten.

Hij bevestigde dat er een "vreedzame uitzetting" komt zoals in het Bungehuis, maar wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

Een woordvoerder van de politie laat  weten dat de aangifte van de UvA donderdag eerst bekeken wordt door de officier van justitie, alvorens er een eventuele ontruiming plaats zal vinden.

Het Bungehuis werd dinsdag ontruimd nadat het anderhalve week door studenten werd bezet. Daarbij werden 46 bezetters gearresteerd, maar hun zaken zijn voorwaardelijk geseponeerd met een proeftijd van twee jaar.

Video: Van der Laan spreekt met studenten

Protest

Woensdag liepen bij een protestmars langs verschillende locaties van de UvA honderden studenten, docenten en sympathisanten mee, om meer democratie te eisen in het hoger onderwijs.

Ook voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur van de UvA sprak woensdagavond met de bezetters en stelde de studenten voor om donderdag in debat te gaan. Ze riep de studenten op naar huis te gaan.

Video: Demonstrerende studenten bezetten Maagdenhuis

Stuur foto's van dit nieuws op naar NUfoto of stuur ze in via WhatsApp
Video's kunnen naar video@NU.nl

Maagdenhuis door jaren heen vaker bezet door boze studentenIn beeld: Protest studenten