De Botlekbrug over de Oude Maas is beschadigd doordat er in de nacht van woensdag op donderdag een zeeschip tegenaan is gevaren. 

Een deel van de brug is omhoog gekomen en het weg- en scheepvaartverkeer kan er geen gebruik van maken, meldt het Havenbedrijf Rotterdam.

Op z'n vroegst om 10.00 uur wordt duidelijk of de brug al weer in gebruik kan worden genomen, aldus een woordvoerder. ''Er is flink wat schade aan de oude brug en vooral aan de hef. Die moet eerst weer omhoog en omlaag kunnen.''

Het schip The Happy Eagle voer zowel tegen de oude als de nieuwe Botlekbrug aan. De brug sluit de A15 aan op de Maasvlakte en wordt vooral gebruikt door vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen. Het schip wordt bij de werf van Damen geïnspecteerd.

Europoort

Volgens de ANWB is de A15 naar Europoort niet dicht, maar is alleen de afrit naar de Botlekbrug afgesloten. De gevaarlijkestoffenroute van de Rozenburg naar Ridderkerk is daardoor in beide richtingen afgesloten.

Sinds de opening van de Botlektunnel voor het wegverkeer is de brug hoofdzakelijk in gebruik als route voor langzaam verkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de tunnel mag. Voor vrachtverkeer geldt een omleiding via de N57 en de N59, aldus Rijkswaterstaat. Het overige verkeer kan gebruik maken van de A15.

Actuele verkeerssituatie