Bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam is woensdagmiddag de Februaristaking van 1941 herdacht. 

Tijdens deze tweedaagse actie legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij honderden Joodse mannen door de Duitse bezetters werden opgepakt en afgevoerd.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad sprak deze keer bij de jaarlijkse herdenking. Ze merkte op dat mensen nog steeds worden uitgesloten omdat ze ''anders denken, anders zijn of anders voelen''.

Ze zei dat we onze ogen daar niet voor mogen sluiten. ''We mogen niet wegkijken als Joden opnieuw voor hun leven moeten vrezen en hun synagoges beveiligd moeten worden'', aldus de burgemeester.

Cartoonisten

''We mogen niet wegkijken als cartoonisten en opiniemakers niet langer gebruik durven maken van hun vrijheid van meningsuiting. We mogen niet wegkijken als gewone moslims uitgescholden en aangevallen worden, als hun moskeeën worden vernield, vanwege de daden van extremisten. En we mogen niet wegkijken als mensen die elders in de wereld geconfronteerd worden met barbaars geweld vanwege hun geloof, vanwege hun etniciteit, hier aankloppen om hulp.''

Actrice Rosa da Silva, die Anne Frank speelt in de theatervoorstelling Anne, droeg gedichten voor. Daarna begon een defilé langs de Dokwerker, waar de aanwezigen bloemen of bloemstukken neerlegden.

De Februaristaking tijdens de Tweede Wereldoorlog had niet alleen plaats in Amsterdam, maar ook in omliggende regio's zoals de Zaanstreek, Kennemerland, 't Gooi en Utrecht. De Duitsers maakten met geweld een einde aan de staking.