Volgens de organisatoren liepen woensdagavond meer dan duizend studenten, docenten en sympathisanten mee in een protestmars langs verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam. 

Ze eisen meer democratie in het hoger onderwijs. De mars begon even na 17.00 uur voor de deur van het dinsdag ontruimde Bungehuis van de UvA. Een uur later kwam de stoet, na een luidruchtige tocht over het Singel, onder luid gejuich aan bij het Maagdenhuis dat nu is bezet.

Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVb, is onder de indruk van de opkomst. Via Facebook gaven meer dan 1500 mensen aan mee te lopen met de mars.

''Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert, zullen we actie blijven voeren." De demonstratie wordt gesteund door zo'n vijftien studentenorganisaties en (jongerenafdelingen van) politieke partijen.

Video: 'Bezetting Bungehuis slechts het begin'

Video

Onder anderen woordvoerders van de Jonge Socialisten, de SP, GroenLinks, De Nieuwe Universiteit en een van de gearresteerde Bungehuisbezetters herhaalden daar hun eisen voor meer inspraak, transparantie en democratie in het hoger onderwijs.

''De steun voor onze ideeën is breder dan de Spuistraat, breder dan Amsterdam, maar leeft in heel Nederland", riep Noeri van den Berg, voorzitter van de ASVA studentenunie onder luid gejuich. 

SP

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vroeg vanaf de stoep van het Maagdenhuis om een enorm applaus voor de bezetters van het Bungehuis. ''Actievoeren heeft zin. Actievoeren is springlevend."

Hij riep op tot een referendum onder UvA-studenten en medewerkers rond de vraag of het huidige bestuur van de universiteit kan aanblijven. ''Aftreden!", riepen de demonstranten daarop massaal. Van Dijk sloot af met de vraag: ''Waar is minister Jet Bussemaker trouwens?"

Actievoerders droegen borden met leuzen als 'Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten', 'Kleine groep hè Louise?!', 'Weg uit ons Maagdenhuis' en 'Meer inspraak, meer democratie'. Voor het Maagdenhuis scandeerde de groep uit volle borst: ''We zijn niet bang!" En ''Weg met het bestuur!"

Na de toespraken wist een groep demonstranten na wat geworstel met beveiligers het bordes van het UvA-pand te beklimmen.

Seponeren

Dinsdag werd het Bungehuis ontruimd nadat deze anderhalve week door studenten werd bezet. De officier van justitie besloot de zaken van de 46 studenten die in het Bungehuis zijn aangehouden, voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van twee jaar. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag. 

Als de studenten, waarvan er 43 afgelopen nacht in een politiecel verbleven, binnen de proeftijd van twee jaar voor een ander strafbaar feit worden aangehouden, kunnen ze alsnog in de Bungehuis-zaak worden vervolgd. 

De zaak tegen de sympathisant die dinsdag buiten het Bungehuis werd aangehouden en ook een nacht moest blijven, is onvoorwaardelijk geseponeerd. 

De 46 arrestanten zijn woensdagochtend en -middag heengezonden. 

Ontruiming Bungehuis

De politie heeft dinsdagochtend de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), afgerond. © ANP
In totaal zijn 46 mensen aangehouden. © ANP
Het pand is leeg, bevestigt een woordvoerder. © ANP
De bezetters werden onder luid gejuich van omstanders in arrestantenbusjes gezet. © ANP
De eerste studenten liepen dinsdag rond 10.00 uur naar buiten. © Screenshot
Rond 10.45 uur werd een aantal studenten door de politie naar buiten geleid. Sindsdien werden steeds enkele bezetters opgepakt. © ANP
Politie verwijdert actievoerders uit het Bungehuis. © ANP
Studenten maken buiten lawaai met toeters en op straat werd een rookbommetje afgestoken. © ANP
De zittende studenten werden een voor een weggehaald van de straat. © ANP
De ingang van het pand is afgeschermd met hekken. © Screenshot
Voorafgaand aan de politieactie sommeerde een deurwaarder de bezetters het pand onmiddellijk te verlaten © Screenshot
Agenten klommen vervolgens via een raam het pand binnen. © ANP
Enkele agenten treden het pand binnen. © Screenshot
Burgemeester Eberhard van der Laan liet maandagavond weten dat het Bungehuis spoedig zou worden ontruimd na een mislukt overleg met de actievoerders. © ANP
Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al meer dan een week bezet. © ANP
Vijf studentenorganisaties hebben een protestmars aangekondigd, meldt Folia. © ANP
Die mars moet woensdag om 17.00 uur van start gaan. © Screenshot
Verschillende bezetters worden weggevoerd door de politie. © NU.nl/Bob Thomas
Verschillende bezetters gaven zich niet makkelijk gewonnen. © NU.nl/Bob Thomas
Betogers drommen samen bij het Bungehuis. © NU.nl/Bob Thomas

Identiteitsgegevens

Dinsdagavond werden twee arrestanten al met een voorwaardelijk sepot vrijgelaten nadat zij hun identiteitsgegevens hadden verstrekt en omdat ze aangaven de eerder door de kantonrechter opgelegde dwangsom te willen betalen. De afhandeling daarvan laat justitie over aan de UvA. "Daarover moeten zij met elkaar afspraken maken.''

Woensdagochtend en -middag werd de rest heengezonden, "omdat ze al voldoende door feit en gevolgen zijn getroffen na een nacht in een politiecel''. Van hen is de identiteit niet bekend en daarom kan hen ook geen dwangsom worden opgelegd.

Video: Protestmars Bungehuis van start

Video

Bezet

De studenten die sinds vrijdag 13 februari het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet hielden, werden aangehouden op grond van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht. Zij gaven geen gehoor aan de vordering van de deurwaarder om het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen te verlaten.

De universiteit spande met succes een kort geding aan om de studenten uit het Bungehuis te krijgen, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag. De UvA had een dwangsom van 100.000 euro geëist.

Video: Bungehuis wordt ontruimd

Video

Heeft u beelden van de protestmars? Stuur ze op naar NUfoto

In beeld: Protest studenten