Nabestaanden van de overleden Talitha uit Amsterdam eisen dat het Openbaar Ministerie een kopie van het dossier in de zaak aan hen overhandigt. 

De familie wil het dossier hebben om een eigen onderzoek in te stellen naar de dood van de 25-jarige vrouw.

Advocaat Sébas Diekstra (foto, red.) heeft deze week een officieel verzoek ingediend bij het OM. Talitha werd in 2013 dood gevonden op het spoor bij Heerhugowaard. De toedracht van haar dood is nog altijd onduidelijk. Het OM ziet geen aanwijzingen voor een misdrijf en doet geen verder onderzoek.

Een woordvoerster laat weten dat het OM het verzoek om het dossier bekijkt en daar ''conform de richtlijnen'' over zal beslissen.

Excuses

Het OM bood in januari excuses aan omdat al snel was geconcludeerd dat de jonge vrouw zelfmoord had gepleegd. Achteraf bleek daar geen bewijs voor te zijn.

Forensisch patholoog Frank van de Goot zei onlangs na bestudering van onder meer foto’s dat zelfmoord hoogst onwaarschijnlijk is. Van de Goot had van het OM op verzoek van de familie de beschikking gekregen over het sectierapport.

Het OM heeft een kopie van het sectierapport voor de familie zelf geweigerd. De moeder van Talitha kreeg vorig jaar wel gelegenheid om het dossier in te zien bij het OM en delen over te schrijven.

Afwijzing

Volgens advocaat Diekstra is dat echter niet voldoende. ''Nu het OM geen enkele moeite wil doen om de mysterieuze dood van Talitha verder te onderzoeken, moeten wij het heft in eigen handen nemen. Afwijzing van het verzoek om het dossier zal ik niet accepteren’’, aldus de advocaat.

Volgens Diekstra is het dossier ook nodig voor de rouwverwerking van de nabestaanden, die met veel vragen zitten. Daarnaast wil de advocaat de documenten gebruiken om juridische stappen tegen politie en justitie voor te kunnen bereiden.