De 38-jarige Bart van U., de man die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst, is ruim twee maanden voor de moord op Borst verdwenen uit een psychiatrische instelling in België.

Dat heeft zijn advocate Noëlle Pieterse woensdag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Een week later zou Van U. worden vrijgelaten uit de kliniek. Er was al besloten dat de opname niet verlengd zou worden. 

De man, die ook verdacht wordt van de moord op zijn zus, werd in oktober 2013 met een mes op zak opgepakt bij de Israëlische ambassade in Brussel. Daar wilde hij een brief vol complottheorieën afleveren. 

De politie pakte de verwarde Van U. destijds op. Hij werd voor behandeling opgenomen in de Belgische kliniek. 

De kliniek meldde het verdwijnen van Van U. niet bij de politie, omdat die het vertrek van de man niet verontrustend vond. De kliniek wil daar verder vanwege het medisch beroepsgeheim niet op ingaan.

Zus

Van U. werd in januari gearresteerd voor de moord op zijn 43-jarige zus. Het Openbaar Ministerie meldde op 26 januari dat hij door een DNA-match ook in verband wordt gebracht met de dood van Borst in 2014.

Volgens het OM is Van U. tegen de zin van justitie nooit behandeld voor waandenkbeelden en allesoverheersende angsten voor een islamitische terreuraanslag. Van U. kwam meerdere keren met justitie in aanraking. In 2011 werd hij aangehouden voor verboden wapenbezit.

Inmiddels heeft het OM een onderzoekscommissie ingesteld die ''grondig en breed'' moet gaan bekijken wat er de afgelopen jaren allemaal rond Van U. is gebeurd.

Els Borst

Els Borst werd maandag 10 februari 2014 dood aangetroffen in de garage bij haar woning in Bilthoven. Onderzoek wees uit dat ze op zaterdagavond 8 februari moest zijn gestorven.

Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

Overzicht: Het politieonderzoek naar de dood van Els Borst 

Profiel: Borst was meer arts dan politica