De brandstichting met een molotovcocktail in een huis met Oost-Europese arbeiders in het Gelderse Velp afgelopen september, is door een van de drie verdachten bekend.

Dat bleek dinsdag voor de rechtbank in Arnhem.

Twee van de bewoners van dit 'Polenhuis’, kregen eerst een steen door hun slaapkamerraam op hun bed. Daarna volgde de brandbom. Zij zijn met zware brandwonden afgevoerd. Een van hen verkeerde lang in kritieke toestand.

Een 27-jarige man uit Rheden heeft bekend dat hij vanaf een scooter de steen en de bom gooide, samen met een 33-jarige man uit Velp die er het zwijgen toe doet. Een 27-jarige man uit Velp die hen zou hebben overgehaald, ontkent uitlokking. Alle drie blijven ze nog vast zitten.

Poging tot moord

Het Openbaar Ministerie beschouwt de aanslag als een poging tot moord door brandstichting. Het zwaarst getroffen slachtoffer verblijft na een half jaar nog steeds in een revalidatiekliniek.

De vermeende uitlokker ontkende dinsdag opnieuw dat hij iets wist, maar de officier van justitie zegt dat hij een motief had én dat hij meteen na de aanslag verklaringen afstemde met de man uit Rheden. Wat het motief dan zou zijn is niet besproken. De 33-jarige deed er het zwijgen toe.

Als onderzoeken door psychologen en psychiaters klaar zijn, gaat de zaak verder.