De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) weigert moordverdachte Lau G. vrij te laten uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, ondanks een uitspraak van de rechter.

De Raad voor de Strafrechttoepassing oordeelde eind januari dat er geen nieuwe aanwijzingen zijn dat Lau G. wil vluchten en en dat een langer verblijf in de strengste gevangenis van Nederland niet gerechtvaardigd is.

De 52-jarige Lau G. wordt verdacht van moord op twee Marokkanen in 2006 in Venray. De Marokkanen waren jarenlang spoorloos maar werden vorig jaar opgegraven in Arcen.

Lau G. zit in de EBI nadat hij in april vorig jaar in de gevangenis in Grave een slagader van zijn pols doorsneed. Hij was van plan om tijdens vervoer naar het ziekenhuis te vluchten.

Wraak

De DJI heeft naar aanleiding van de recente uitspraak een nieuwe beslissing genomen en zegt dat het vluchtgevaar nog steeds bestaat. Lau G. zou bovendien wraak willen nemen op een getuige die over hem heeft verklaard.

Zijn advocate Hettie Cremers reageerde dinsdag verontwaardigd. ''Uitspraken van de rechter zijn bij staatssecretaris Fred Teeven steeds minder waard.''

Voor de derde keer gaat Lau G. in beroep tegen zijn verblijf in de EBI, kondigde de advocate aan. De zaak wordt op 20 maart met voorrang behandeld.

De strafzaak tegen Lau G. en medeverdachte Geert G. begint donderdag bij de rechtbank in Maastricht.