Het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wil nieuwe gesprekken aangaan met de protesterende studenten van de Faculteit der Geesteswetenschappen. 

Dat zei het bestuur dinsdag op de persconferentie die volgde op de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de UvA. 46 mensen werden aangehouden. 

CvB-voorzitter Louise Gunning zegt het op veel punten eens te zijn met de protesterende studenten. Ze vindt onder meer dat het "rendementsdenken" in het universiteitswezen ter discussie moet worden gesteld. Volgens Gunning is de aandacht in het onderwijs te veel komen te liggen bij kwantiteit. 

Terwijl het bestuur de persconferentie hield, scandeerden tientallen studenten buiten dat het CvB op zou moeten stappen. Gunning stelde niet van plan te zijn te vertrekken. 

Ontruiming

De ontruiming van het Bungehuis begon dinsdagochtend. Een deurwaarder sommeerde de bezetters het pand onmiddellijk te verlaten. Vervolgens klommen agenten via een raam het pand binnen. 

De eerste studenten liepen dinsdag rond 10.00 uur naar buiten. Rond 10.45 uur werd een aantal studenten door de politie naar buiten geleid. Sindsdien werden steeds enkele bezetters opgepakt. 

De studenten werden elke keer onder luid gejuich van omstanders in arrestantenbusjes gezet. Ook een docent van de UvA is gearresteerd, meldt universiteitsblad Folia.

Bekijk beelden van de ontruiming:

Video

Ontruiming Bungehuis

De politie heeft dinsdagochtend de ontruiming van het Bungehuis, dat anderhalve week werd bezet door studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), afgerond. © ANP
In totaal zijn 46 mensen aangehouden. © ANP
Het pand is leeg, bevestigt een woordvoerder. © ANP
De bezetters werden onder luid gejuich van omstanders in arrestantenbusjes gezet. © ANP
De eerste studenten liepen dinsdag rond 10.00 uur naar buiten. © Screenshot
Rond 10.45 uur werd een aantal studenten door de politie naar buiten geleid. Sindsdien werden steeds enkele bezetters opgepakt. © ANP
Politie verwijdert actievoerders uit het Bungehuis. © ANP
Studenten maken buiten lawaai met toeters en op straat werd een rookbommetje afgestoken. © ANP
De zittende studenten werden een voor een weggehaald van de straat. © ANP
De ingang van het pand is afgeschermd met hekken. © Screenshot
Voorafgaand aan de politieactie sommeerde een deurwaarder de bezetters het pand onmiddellijk te verlaten © Screenshot
Agenten klommen vervolgens via een raam het pand binnen. © ANP
Enkele agenten treden het pand binnen. © Screenshot
Burgemeester Eberhard van der Laan liet maandagavond weten dat het Bungehuis spoedig zou worden ontruimd na een mislukt overleg met de actievoerders. © ANP
Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al meer dan een week bezet. © ANP
Vijf studentenorganisaties hebben een protestmars aangekondigd, meldt Folia. © ANP
Die mars moet woensdag om 17.00 uur van start gaan. © Screenshot
Verschillende bezetters worden weggevoerd door de politie. © NU.nl/Bob Thomas
Verschillende bezetters gaven zich niet makkelijk gewonnen. © NU.nl/Bob Thomas
Betogers drommen samen bij het Bungehuis. © NU.nl/Bob Thomas

Maagdenhuis

Tientallen studenten bewogen zich na de ontruiming van het Bungehuis naar het Maagdenhuis op het Spui, om daar een dialoog met het bestuur te eisen. Gunning beantwoordde enkele vragen van studenten en benadrukte dat het pand ontruimd diende te worden vanwege de brandveiligheid.

De studenten kregen de kans het Bungehuis vreedzaam te verlaten, stelde Gunning, maar niet iedereen gaf daar gehoor aan. Een ontruiming was daarom in haar ogen noodzakelijk. 

Vijf studentenorganisaties hebben een protestmars aangekondigd, meldt universiteitsblad Folia. Die mars moet woensdag om 17.00 uur van start gaan. 

Meer inspraak

De UvA-studenten eisen meer inspraak van studenten en docenten. De universiteit spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1.000 euro boete per dag moeten betalen als ze dat niet zouden doen.